Ilves: me oleme ärkamist edasi lükanud

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves
President Toomas Hendrik Ilves Foto: Andres Putting

Mõjukal Brüsseli Foorumil eile esinenud president Toomas Hendrik Ilves heitis Venemaa Ukraina-agressiooni järgselt Euroopa Liidule ette ühiste vastusammude aeglust ja ettevaatlikkust.

Ukraina kriis osutab, et plutokraatia on Euroopas valitsev väärtus – ajal, kui kõik me julgeoleku põhitõed on kokku kukkunud ning kui riigipiire rikutakse jälle otse me silma all, siis muretsetakse vaid oma pangaarvete ja majanduskasu pärast, rääkis Eesti riigipea Atlandi-üleselt olulisi julgeoleku- ja välispoliitika otsustajaid ning kujundajaid koondaval Brüsseli Foorumil.

Euroopa senine vastus Ukraina riigipiiride rikkumisele, rahvusvaheliste lepingute ümberlükkamisele ning Euroopa enda julgeolekutasakaalu kokkukukkumisele on teatada 21 inimesele, et nad pole enam meie riikidesse teretulnud, tõdes president Ilves, rõhutades, et see ei ole adekvaatne vastus.

Ta meenutas, et Venemaa vägede sissetung Gruusiasse 2008. aastal  pidanuks olema meile äratuskell, aga, me oleme sestsaadik kogu aeg ärkamist edasi lükanud.

Ilves õhutas Euroopa Liitu olema otsustavam oma ühiste väärtuste kaitsel ning koos suuremat meelekindlust ilmutanud Ameerika Ühendriikidega seisma vastu agressioonile Euroopas. Ta viitas Robert Kagani nägemusele, et ameeriklased on Marsilt ja eurooplased Veenuselt, öeldes: tuleb hoopis välja, et ameeriklased on Marsilt, eurooplased Pluutolt.

Eesti riigipea rääkis eile Brüsseli Foorumi avapaneelis koos Itaalia välisministri Federica Mogherini ja Goldman Sachsi analüütiku Robert Zoellichiga.

Ilves kõneles eile ka maailmapoliitikast Brüsseli Foorumi noortefoorumil. Täna esineb ta foorumil  küberkaitse teemal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles