Ashton avaldas muret Ukraina majanduse pärast

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso, Ukraina peaminister Arseni Jatsenjuk ja Euroopa Liidu välispoliitika kõrge esindaja Catherine Ashton.
Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso, Ukraina peaminister Arseni Jatsenjuk ja Euroopa Liidu välispoliitika kõrge esindaja Catherine Ashton. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu välispoliitika kõrge esindaja Catherine Ashton ütles laupäeval, et tunneb sügavat muret Ukraina hapra majanduse pärast, ning kutsus ülejäänud maailma üles kriisis olevat riiki toetama.

«Me peame kindlustama, et Ukraina ei kukuks majanduslikult ümber,» ütles Ashton. «Praegu on minu suurim hirm Ukraina majanduse hetkeseis ja see, et me kõik pakuksime Ukrainale toetust, mida riik vajab,» lisas Ashton uudisteagentuuri Reuters vahendusel.

Ukraina valitsus on öelnud, et nad vajavad kiiremas korras raha, millega katta gaasiimpordiks vajaminevad kulutused ning hoida ära riigi võimalikud makseraskused.

Ashtoni sõnul tuleb Ukraina lühiajalise eelarve puudujäägi probleem «võrdlemisi kiiresti» lahendada.

Lisaks märkis ta, et pikemas plaanis tuleb vaatluse alla võtta tööstuse majanduslik võimekus. «Samuti on üldised strukturaalsed probleemid, näiteks kuidas tagada neile piisavalt ressursse, et nad saaksid arveid maksta ja arendada majandust nii, et ei juhtuks olukord, et igapäevasteks väljaminekuteks ei jätku raha.»

Ameerika Ühendriikide president Barack Obama on teinud kongressile ettepaneku tagada Ukrainale ühe miljardi suurune laenugarantii. Ka Euroopa Liit on avaldanud valmisolekut toetada Ukrainat 15 miljardiga järgnevate aastate jooksul, et aidata riigi majandus taas jalule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles