Prantsuse paremäärmuslased tugevdasid kohalike valimistega positsioone

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FN-i esindaja Steeve Briois
FN-i esindaja Steeve Briois Foto: SCANPIX

Prantsuse paremäärmuslik Rahvusrinne (FN) andis pühapäeval peetud kohalike valimiste esimeses voorus tugeva hoobi valitsevatele sotsialistidele, võttes juhtpositsiooni mitmes piirkonnas.

Peamine opositsioonierakond Rahvaliikumise Liit (UMP) kuulutas samuti «suurt võitu».

BVA küsitluse kohaselt kogusid vasakparteid 43 häältest ja paremerakonnad 48 protsenti. FN sai aga seitse protsenti häältest, mis on suuresti parem 2008. aasta kohalike valimiste esimese vooru tulemusest, kui neid toetas ainult 0,9 protsenti hääletanutest.

Rahvusrinde liider Marine Le Pen ütles, et valimised tähistasid «poliitmaastiku bipolarisatsiooni lõppemist».

Esialgsetel andmetel said FN-i kandidaadid häälteenamuse mitmes võtmetähtsusega linnas, mis seab neid favoriidi staatusesse 30. märtsile kavandatud teises voorus.

Prantsusmaa põhjaosas endises söekaevanduslinnas Henin-Beaumontis jõudis FN-i esindaja Steeve Briois veelgi kaugemale, kogudes 50,3 protsenti häältest, mis tegi temast otsevõitja ja linnapea.

Prantsuse kohalike valimiste seaduse alusel kuulutatakse üle 50 protsendi häältest kogunud kandidaat koheselt võitjaks ning teist valimisvooru ei korraldatagi.

Sotsialistide valitsus reageeris koheselt FN-i edule.

«Sotsialistliku Partei seisukoht on väga selge: me teeme kõik endast oleneva, et takistada FN-i kandidaatide võitu,» ütles erakonna kõneisik Najat Vallaud-Belkacem telekanalile France 2.

UMP liider aga kutsus FN-ile hääle andnud valijaid toetama teises voorus UMP kandidaate.

Jean-Francois Cope prognoosis oma partei suurt võitu teises voorus, andes märku, et erakonda tabanud korruptsiooniskandaalil oli vähe mõju.

Pealinnas Pariisis, mis on olnud viimased 13 aastat sotsialistist linnapea juhtida, areneb ajalooline võitlus kahe naiskandidaadi vahel.

Praegune sotsialistist aselinnapea Anne Hidalgo on vastamisi UMP kandidaadi, endise presidendi Nicolas Sarkozy valitsuse ministri Nathalie Kosciuscko-Morizet'ga.Arvamusküsitluste põhjal on seis esimeses voorus tasavägine, kuid teises võib Hidalgo ette rebida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles