Russia Today uudisteankru arvamus: olin Putini mängukann

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liz Wahl
Liz Wahl Foto: Youtube

Venemeelse telekanali Russia Today American uudisteankur Liz Wahl tekitas märtsi alguses skandaali sellega, et astus otse-eetris oma ametikohalt tagasi.

Ameeriklanna selgitas, et ta ei saa töötada Kremli poolt rahastatavas kanalis, mis näitab Venemaa presidendi Vladimir Putini tegusid vaid positiivses valguses.

«Olen oma ameerika päritolu üle uhke ja pooldan tõde. Selle tõttu ei saa ma selles kanalis edasi töötada,» teatas naine.

USA võrguväljaanne «Politico» avaldas möödunud nädala reedel Wahli kirjutise, milles ta tõi esile fakte, mis sundisid teda Russia Todayst lahkuma.

Wahli kirjutis kannab pealkirja «Olin Putini mängukann».

«Olin valmis tegelema nii-öelda kuumade teemadega, millest peavoolumeedia oleks vaikinud,» kirjutas ameeriklanna 2011. aastal selles kanalist töötama hakkamisest.

Olles esimest korda Russia Today Washingtonis asuvas toimetuses, sai ta üllatuse osaliseks.

Enamik juhte olid venelased, enamik kolleege aga ameeriklased.

«Osa kolleege sõnas otsekoheselt, et peaksin unustama eelarvamused ja ajakirjanduspõhimõtted ning –eetika. Ma ei saanud siis aru, mida nad selle all mõtlesid,» meenutas Wahl.

Kaks ja pool aastat hiljem oli see talle selge. Ta tõdes, et enamikus uudislugudes oli USA vastasust.

Wahl tõi näitena Occupy Wall Street protesti, mis tema sõnul oli täis Vene propagandat.

«See oli Russia Today kanali peateema nädalaid ja isegi kuid. See teema imeti sõna otseses mõttes kuivaks. Meie uudised näitasid USAd kui maailma kõige jõledamat paika. Videopildid meeleavaldajatest, telklinnakutest ja karmikäelistest politseinikest jättis mulje, nagu oleks USA keset rahvaülestõusu ning sellest algab kapitalismi allakäik,» kirjutas Wahl.

Wahli sõnul pidas ta vastu kaks ja pool aastat ning siis ta kannatus katkes, kui Venemaa anastas Krimmi.

«Sain siis aru, kui ohtlik uudistekanal Russia Today on. Selle aasta viiendal märtsil oli eetris eriti räige uudislugu Ukraina kohta. Just siis langetasin otsuse tööst loobuda ja sellest avalikult teatada,» jätkas ameeriklanna.

Wahli sõnul ta süda peksis kohutavalt ja kõrvus undas, kui ta otse-eetris oma tagasi astumisest teatas.

Kui Wahl oma asju kokku korjas, kutsus ülemus ta jutule.

«Ta küsis minult, et miks ma seda tegin. Ta küsis, et põhjus vist on milleski muus, mitte selles, mida ma eetris ütlesin. Vastasin, et põhjuseks on kanali Ukraina vastane propaganda. Siis lahkusin toimetusest ja läksin paari kvartali kaugusel asuvasse kohvikusse, et rahuneda,» edastas Wahl oma kirjutises.

Russia Today venelannast peatoimetaja Margarita Simonja sõnul on tegemist üsna tavalise meediasõjaga, milles Russia Today võitleb «lääne meedia ajupesu vastu».

«Venemaa on minu kodumaa ja ma austan oma riiki,» teatas peatoimetaja.

Ta selgitas, et olukord on keeruline välismaalastest ajakirjanike jaoks, kes töötavad telekanalis Russia Today.

«Osa neist tunneb end lõksus olevat ja nad lahkuvad vaikselt. Osa aga teeb seda avalikult, lootes nii vist saada uusi ja paremaid tööpakkumisi,» lisas venelanna viidates Wahlile.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles