Žirinovski tegi ettepaneku jagada Lääne-Ukraina naabrite vahel ära

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene Liberaaldemokraatliku Partei juht Vladimir Žirinovski.
Vene Liberaaldemokraatliku Partei juht Vladimir Žirinovski. Foto: SCANPIX

Venemaa Liberaaldemokraatliku Partei (LDPR) juht Vladimir Žirinovski saatis Poola, Rumeenia ja Ungari juhtidele kirja, milles pakkus välja idee, et need võiks jagada Lääne-Ukraina omavahel ära.

Poola välisministeerium kinnitas, et sai sel teemal ametliku kirja, mis kandis Žirinovski allkirja, vahendas eturbonews.com.

Välisministeeriumi pressiesindaja Marcin Wojciechowski ütles telekanalile Telewizja Polska, et keegi ei võtnud seda kirja tõsiselt.

«Täiesti pöörane on mõelda, et Poola võiks osaleda sõbraliku naaberriigi jagamises ja selle piiride ümbermängimises,» kommenteeris Poola presidendi nõunik humanitaarküsimustes Tomas Nałęcz. Tema sõnul tuleks see kiri saata analüüsimiseks edasi psühhiaatrile.

Partei pressiteenistus väidab, et jutt ei käi Ukraina territooriumi otsesest jagamisest, vahendas Interfax. «Me tegime lihtsalt ettepaneku viia läbi referendumid Ukrainaga külgnevates riikides ja lisaks ka Ukraina mitmes regioonis, mis varem kuulusid neile riikidele,» teatati parteist.

17. märtsil avaldati partei koduleheküljel tekst, mille pealkirjaks oli «LDPRi pilguheit Ukraina kriisi ajaloolistele põhjustele». Seal on juttu sellest, et Lääne-Ukraina kuulus ajalooliselt Poolale, Rumeeniale ja Ungarile, kuid oli sunnitud nö astuma Nõukogude Liidu koosseisu.

Partei teeb ettepaneku kuulutada viia läbi referendum, kus hääletatakse Tšernovitski oblasti liitmist Rumeeniaga, Taga-Karpaadi oblasti liitmist Ungariga ning viie oblasti (Lviv, Volõõnia, Ivano-Frankivsk, Ternopil ja Rivne) liitmist Poolaga.

Venemaa Liberaaldemokraatliku Partei idee järgi peaks iseseisvaks jääma üksnes Ukraina praegune keskosa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles