Kohus: Kataloonia iseseisvushääletus on põhiseadusega vastuolus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kataloonia iseseisvust nõudvad meeleavaldajad oktoobris Barcelonas.
Kataloonia iseseisvust nõudvad meeleavaldajad oktoobris Barcelonas. Foto: SCANPIX

Hispaania konstitutsioonikohus otsustas teisipäeval, et Kataloonia kavandatud iseseisvusreferendum on põhiseadusega vastuolus.

Kohtunikud märkisid otsuses, et «Hispaania põhiseaduse kohaselt ei saa ükski regioon ühepoolselt korraldada referendumit enesemääramise üle, et otsustada oma integratsiooni üle Hispaanias».

Kohtuotsuse kohaselt oli Kataloonia regionaalparlamendi deklaratsioon regiooni suveräänsest õigusest korraldada oma tuleviku üle hääletus «põhiseadusvastane ja kehtetu».

Kataloonia kavatseb korraldada 9. novembril rahvahääletuse, millel küsitakse katalaanidelt, kas nende regioon peaks olema iseseisev riik.

Paljud katalaanid peavad eeskujuks Šotimaad, mis korraldab septembris referendumi Suurbritanniast iseseisvumise küsimuses, kusjuures Briti võimud on andnud hääletuseks loa.

Hispaania konservatiivne peaminister Mariano Rajoy aga väidab, et Kataloonia ei saa nii nagu Šotimaa hääletust korraldada, kuna Hispaanial, erinevalt Ühendkuningriigist, on põhiseadus, mis sellise sammu välistab.

Teisipäevane kohtuotsus on tagasilöök Kataloonia juhile Artur Masile, kes on öelnud, et soovib korraldada referendumi seaduslikult.

Kataloonia valitsus teatas peatselt pärast kohtuotsust, et see ei nurja nende plaane.

«Sellel ei ole protsessile mõju,» ütles Kataloonia valitsuse kõneisik Francesc Homs kohalikus televisioonis.

Referendumit vastustavad kaks Hispaania suurimat erakonda - nii valitsev konservatiivne Rahvapartei, kui peamine opositsioonijõud Sotsialistlik Partei.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles