Rootsis vangistati rassismivastaseid rünnanud neonatsid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neonatside ja nende vastu meelt avaldanute kokkupõrge mullu detsembris.
Neonatside ja nende vastu meelt avaldanute kokkupõrge mullu detsembris. Foto: SCANPIX

Rootsi kohus mõistis täna vangi kolm neonatsi, kes ründasid läinud aasta detsembris Stockholmi äärelinnas korraldatud rahumeelse protestimarsi ajal rassismivastaseid demonstrante.


«[Stockholmi lõunaosas] Kärrtorpis 2013. aasta 15. detsembril aset leidnud intsident kujutas endast kohtu hinnangul vägivaldseid tänavarahutusi,» seisis Södertörni kohtu avalduses.

Kolm süüdimõistetut kuuluvad Rootsi Vastupanuliikumisse (Svenska motståndsrörelsen), mis toetab oma kodulehel avalikult natsiideoloogiat ja ülistab Adolf Hitlerit.

Kohus mõistis 29-aastasele Emil Hagbergile kaheksakuise ning 24-aastasele Peter Jusztinile ja meeste kolmandale kaasosalisele kuuekuise vanglakaristuse.

Hagberg ja Jusztin tunnistasid kohtus, et kuuluvad liikumise juhtide hulka.

Kohus mõistis süüdi veel viis sama rühmituse liiget, kellest kolm olid alaealised, ja karistas neid vastavalt rahatrahvi, ühiskondlikult kasuliku töö ning kriminaalhoolduse järelevalve alla paigutamisega.

Kohalviibinute sõnul ründasid paremäärmuslased kodupaigas levima hakanud haakristi-grafitite ja natsipropaganda vastu meelt avaldanud rahvahulka pudelite, kivide, pipragaasi ja ilutulestikurakettidega.

Viie- kuni kaheksasaja meeleavaldaja seas oli ka vasakäärmuslasi, kes samuti vägivalda tarvitasid.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles