Hagel: Venemaa jätkab vägede suurendamist Ukraina idapiiril

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaitseminister Chuck Hagel
USA kaitseminister Chuck Hagel Foto: SCANPIX

Venemaa on suurendanud vägede arvu Ukraina idapiiril, vaatamata hoiatustele Ukraina idaosa mitte rünnata, ütles USA kaitseminister Chuck Hagel kolmapäeval.

Ehkki Vene kaitseminister Sergei Šoigu ütles eelmisel nädalal Hagelile, et Moskva ei saada vägesid Ida-Ukrainasse, «jätkavad nad tegelikkuses vägede koondamist», sõnas Ühendriikide kaitseminister.

«Nad peaksid kindlustama, et peavad kinni sellest, mida Šoigu mulle ütles,» ütles Pentagoni juht pärast kohtumist Briti kaitseministri Philip Hammondiga.

Hammond väljendas kahtlust, kas Šoigul on president Vladimir Putini domineerivat rolli arvestades mõju otsustusprotsessile Moskvas. « Kõik märgid viitavad sellele, et Venemaa agendat juhib suuresti president Putin isiklikult.» 

Kõik teised võivad avaldada arvamust ning me ei tea, kuivõrd kuuluvad need isikud siseringi, lisas ta.

USA kaitseametnike teatel on Ukraina piirile nüüdseks paigutatud üle 20 000 Vene sõduri. Muu hulgas on piirile koondatud dessantväelasi, hävitajaid, soomukeid.

Hammondi sõnul on Venemaale kehtestatud sanktsioonide eesmärgiks Moskvat karistuseks «agressiooni» eest isoleerida ning heidutada riiki edasisi agressiivseid samme astumast.

Briti kaitseminister kinnitas, et NATO on täielikult pühendunud kõigi liikmesriikide kaitsele. «Mul ei ole vähimatki kahtlust - ma arvan, et ühelgi NATO riigil ei ole kahtlust -, et kõik 28 liikmesriiki on valmis seisma julgeolekuhuvide eest, kui seda peaks vaja minema, ning kaitsma liikmesriikide suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust.»

Vastates küsimusele Ukraina palvest Washingtonile relvastuse ja mittesurmava abi andmise kohta, ütles Hagel, et USA valitsus on kiitnud heaks toidupakkide saatmise Kiievile ning kaalub võimalusi anda täiendavat abi.

«Presidendi rahvusliku julgeoleku meeskond vaatab üle kõiki teisi abipalveid, eriti neid, mis puudutavad mittesurmavat abi,» lisas Ühendriikide kaitseminister.

Ida-Ukraina on veebruaris kukutatud ja Venemaale põgenenud endise Ukraina presidendi Viktor Janukovõtši võimubaas. Venemaa ja Janukovõtši toetajad peavad tema kukutamist riigipöördeks ning

nimetavad uusi võime natsideks, kes kavatsevad Ukraina idaosa suurt venekeelset elanikkonda taga kiusama hakata.

Venemaa okupeeris märtsi alguses Ukrainale kuuluva Krimmi poolsaare ning viis 18. märtsil selle annekteerimise lõpule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles