Venemaa sai koos Krimmiga uue «salarelva» – silmikdelfiinid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silmikdelfiin
Silmikdelfiin Foto: Wikipedia.org

Ukraina armee on kasutanud alates 1970. aastatest sõjalistes operatsioonide välja õpetatud silmikdelfiine (Tursiops truncatus).

Need delfiinid on võimelised panema pomme, elimineerima vaenlase sukeldujaid ning otsima miine, edastab Daily Mail.

Ukraina on neid delfiine koolitanud Sevastopoli mereväebaasis.

Kuna Krimmist on saanud Venemaa osa, siis on Ukraina armee kaotamas oma «salarelva».

Vene armee teate kohaselt võeti koos baasidega üle ka superoskustega delfiinid.

«Krimmi poolsaare sõjadelfiinid kuuluvad nüüd Venemaa laevastiku alluvusse,» seisis teates.

Ukraina armee teatas veebruaris, et sõjadelfiinide väljaõppeprogramm katkestatakse. Venemaa teatas pärast Krimmi anneksiooni, et need veeimetajad kuuluvad nüüd neile ning nad jätkavad nende väljaõpet sõjalisteks operatsioonideks.

«Vene armee insenerid arendavad pidevalt uusi tehnilisi vahendeid, mille abil saab need delfiinid veelgi efektiivsemaks muuta,» teatas Vene sõjaväeallikas.

Venelastel on plaanis tulevikus neid delfiine kasutada näiteks ka allveelaevade asukoha kindlaksmääramisel. Delfiinidel on kaasa sündinud kajalokaator, mis neid üleannete täimisel abistab.

Venemaa sõjaväeallika sõnul tegeles Ukraina armee küll selle «salarelva» arendamisega, kuid neil ei olnud piisavalt vahendeid, et see tänapäevasele tasemele viia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles