USA luure hoiatas Obamat Vene võimaliku sissetungi eest Ukrainasse ja Baltimaadesse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama eile Brüsseli lennuväljal.
USA president Barack Obama eile Brüsseli lennuväljal. Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide sõjaväeluure hoiatas president Barack Obamat Venemaa võimaliku sissetungi eest Ukrainasse, Transnistriasse ja Baltimaadesse.

Sõjaväeluure hoiatus oli seotud «rahutukstegevate sümptomitega viimasel kolmel-neljal päeval,» vahendas NEWSru. Ukraina osas puudutas see ida- ja lõunaregioone.

Esindajatekoja relvajõudude komitee liikmed andsid presidendile kolmapäeval üle raporti, milles väljendati tõsist muret sündmuste sellise arengu üle ja visandas ligikaudse plaani Ukraina piirkondadest, mida Vene väed võivad rünnata. Need olid Lugansk, Donetsk ja Harkiv.

Lisaks sellele teatas sõjaväeluure võimalikest ohtudest Transnistria piiril ning ei välistanud võimalust, et Venemaa võib püüda hõivata territooriume Baltikumis.

Raportis on kirjas, et Vene vägede ümbergrupeerumine Ukraina-Vene piiril sarnaneb manöövritega, mida Venemaa võttis ette sõjalistes operatsioonides Tšetšeenia Vabariigis ja Gruusias, vahendas CNN.

Luure väitel on Doni-äärsesse Rostovisse, Kurskisse ja Belgorodisse koondunud ligikaudu 30 000 sõdurit, mida on oluliselt rohkem kui läheb vaja sõjalisteks õppusteks. Lisaks sellele näib, et need üksused ei valmistu naasma oma baasidesse. Eeskätt on seal tegemist motoriseeritud üksustega, kes on valmis operatiivselt liikuma etteantud suunas.

Lisaks sellele on USA luurel andmed, et Vene relvajõud on nö tugevdanud piiriäärseid alasid.

USA ja NATO vägede juht Euroopas kindral Philip Breedlove hoiatas 23. märtsil, et Venemaa koondab Ukraina idapiiri taha massiliselt vägesid, mis on võimelised «tormama» kuni Transnistriani Ukraina edelapiiril. Kindral Breedlove’i sõnutsi on Ukraina piirile toodud Vene väed «väga väga suured ja väga väga valmis», vahendas Financial Times.

CNNi andmetel põhjustas Venemaa sekkumine Ukraina siseasjadesse ja Krimmi hõivamine kõige tõsisema vastasseisu lääne ja ida vahel pärast külma sõja aastaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles