Moldova peaminister hoiatas Transnistria provokatsioonide eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moldova peaminister Iurie Leanca.
Moldova peaminister Iurie Leanca. Foto: SCANPIX

Moldova euroopameelne peaminister Iurie Leanca hoiatas riigist lahkulöönud Transnistriast tuleva võimaliku provokatsiooniseeria eest. NATO on hoiatanud, et Transnistria võib olla Venemaa järgmine sihtpunkt.

Leanca ütles eile uudisteagentuurile Reuters et Venemaa Krimmi annekteerimine võib äratada ootusi ka Moldova separatistlikus piirkonnas, kirjutab AFP.

«Muidugi oleme mures selle üle, kui lähedal Ukraina kriis meie piiridele on. Me olme mures, sest meil on samasugune probleem Transnistriaga ja see on kestnud 23 aastat,» sõnas Leanca.

Möödunud nädalal hoiatas NATO vägede juht Euroopas kindral Philip Breedlove Venemaa võimaliku Venemaa pealetungi eest Transnistria okupeerimiseks.

Peamiseks venekeelse elanikkonnaga Transnistria kuulutas end 1990. aastal iseseisvaks hirmu najal, et Moldova võib otsida võimalust naaberriigi Rumeeniaga taasühinemiseks.

Kaks osapoolt pidasid 1992. lühikese kodusõja, mis lõppes siis, kui Vene sõjavägi sekkus Transnistria poolel. Ükski riik Transnistria iseseisvust tunnustanud pole, kuid piirkond on nautinud Moskva jätkuvat toetust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles