Krimmitatarlased korraldavad autonoomiahääletuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krimmitatarlaste kongressi liikmete palvehetk.
Krimmitatarlaste kongressi liikmete palvehetk. Foto: SCANPIX

Krimmitatarlased otsustavad tänasel hääletusel, kas taotleda oma ajaloolisel kodumaal pärast selle annekteerimist Venemaa poolt omavalitsust.

Krimmitatarlaste kongress toimub Bahtšisarais, otsustamisel on poolsaare 300 000-lise tatari kogukonna tulevik.

«Iga rahva elus saabub hetk, kus tuleb langetada otsus, mis määrab tema tuleviku,» ütles tatarlaste juht Refat Tšubarov kongressi avasõnas. Tšubarov kutsus delegaate hääletama eelnõu poolt, mis kutsub «algatama poliitilisi ja juriidilisi menetluse krimmitatarlaste rahvusliku ja territoriaalse autonoomia kehtestamiseks nende ajaloolisel kodumaal Krimmis».

Kongressi delegaatide seas on ka Venemaa suurmufti Ravil Gainutdin, kes rõhutas oma sõnavõtus, et Krimmi on krimmitatarlaste ajalooline kodumaa.

«Palun Allahi, et te langetaksite otsused, mis aitaksid krimmitatarlasi,» ütles Gainutdin rõhutades, et Venemaal on paljurahvuselisi piirkondi, kus osatakse «oma ühises kodus rahulikult ja hästi elada».

Krimmitatarlased, kes moodustavad Krimmi elanikkonnast umbes 12 protsenti, boikottisid suures osas 16. märtsi referendumit, mis toetas poolsaare annekteerimist Moskva poolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles