Moldova peaminister: loodan, et Venemaa ei sekku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moldova peaminister Iurie Leancă.
Moldova peaminister Iurie Leancă. Foto: SCANPIX

Loodan, et Moldovas ei tule kunagi Venemaa interventsiooni, ütles peaminister Iurie Leancă usutluses Poola uudisteagentuurile PAP.

Peaminister tunnistas, et Moldova on hiljutiste sündmuste pärast mures, eriti kui arvestada, et rikuti Ukraina territoriaalset terviklikkust, mida Leancă nimetas «rahvusvahelise õiguse ühe peamise põhimõtte rikkumiseks».

«Muidugi teeb see murelikuks, eriti kuna olukord kogu regioonis on muutunud ebakindlamaks. Meile teeb muret, et Ukraina võib olla kaotanud osa oma territooriumist, arvestades meie enda separatistlikku liikumist Transnistrias. Teame hästi, kui valus võib olla riigi säärane kunstlik jagamine ning milliseid probleeme see toob riigi majandusele.»

Moldova peaministri sõnul on Ukraina kriis kahjustanud Euroopa poliitilist süsteemi ning olukorra lahendamiseks oleks vaja üle-Euroopalisi kõnelusi.

Kommenteerides juunisse plaanitud Moldova ja Euroopa Liidu assotsiatsioonileppe allkirjastamist ütles Leancă, et see ei tohiks tulla Vene võimudele üllatusena, kuna Moldova pole kunagi eitanud, et EL-i liikmesus on riigi peamine poliitiline eesmärk.

«Meie Vene partnerid on meile varem öelnud, et nad ei ole meie Euroopaga lõimumise vastu ega näe selles julgeolekuohtu. Loodan, et see on endiselt nii,» ütles peaminister.

Leancă avaldas lootust, et Venemaa invasioon Moldovas ei saa kunagi teoks ning et Ukraina konfliktis pääseb võidule kaine mõistus. Kommenteerides Moldova plaane seoses NATO-ga rõhutas peaminister, et põhiseaduse järgi on riik neutraalne ega plaani NATO-ga liituda, küll aga soovib tihendada suhteid alliansiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles