Iisraellased näevad Türgit vaenlasena

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi ja Iisraeli suhted on järsult halvenenud. Türgis süütasid meeleavaldajad Iisraeli lippe ja panid põlema ka juudiriigi peaministrit Benjamin Netanyahut kujutava plakati.
Türgi ja Iisraeli suhted on järsult halvenenud. Türgis süütasid meeleavaldajad Iisraeli lippe ja panid põlema ka juudiriigi peaministrit Benjamin Netanyahut kujutava plakati. Foto: SCANPIX

Hiljuti tehtud arvamusuuringu tulemuste kohaselt peab neljast küsitletud iisraellasest kolm Türgit Iisraeli vaenlaseks.

Valitsuse poliitikat toetavas Iisraeli ajalehes Yisrael Hayom ilmunud arvamusuuringu kohaselt peab Türgit juudiriigi vaenlaseks tervelt 78 protsenti küsitlusele vastanud 561 iisraellasest. 22 protsenti küsitletutest leidis, et Türgi pole Iisraeli vaenlane, vahendas uudisteagentuur AFP.

Türgi ja Iisraeli suhted on viimase paari aasta jooksul järsult halvenenud, kuigi Ankarat peeti Tel Avivi tähtsaimaks partneriks moslemiriikide seas. Türgi püüdis vahendada suhteid ka Iisraeli ja Süüria vahel, kuid suhted halvenesid märgatavalt 2008. aasta jõuludel puhkenud Gaza sõja ajal.

Pärast ööl vastu esmaspäeva Vahemerel aset leidnud intsidenti Iisraeli eriüksuslaste ja Palestiina aktivistide vahel, milles hukkus üheksa Türgi kodanikku, otsustas Ankara kutsuda tagasi oma suursaadiku Tel Avivist.

Ka selgus New Wave Research uuringust, et ainult 13 protsenti küsitletud iisraellastest leiab, et möödunud esmaspäeval Gazasse teel olnud Palestiina aktivistide ja Iisraeli eriüksuslaste vahelise verise intsidendi asjaolusid peaks uurima rahvusvaheline komisjon.

Tervelt 71 protsenti vastanutest leidis, et uurimise peaks viima läbi ainult Iisrael, mille valitsuse kinnitusel oli haarang vastavuses rahvusvahelise õigusega, kuigi see viidi läbi rahvusvahelistes vetes.

Ka leidis 91 protsenti küsitluses osalenutest, et Iisrael peaks tulevikus peatama kõik laevad, mis püüavad Gaza blokaadi murda. Selle vastu oli viis protsenti vastanutest, neli protsenti ei osanud küsimusele vastata.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles