Krimmitatarlased soovivad autonoomiat

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krimmitatarlased soovivad autonoomiat
Krimmitatarlased soovivad autonoomiat Foto: SCANPIX

Krimmitatarlased loovad Krimmi uue poliitilise staatuse raames saada autonoomia.

Seda küsimust arutati tatarlaste põlises pealinnas Bahtšitsarais krimmitatarlaste kongressil, edastab Helsingin Sanomat.

Krimmitatarlaste juht Refat Tšubov sõnas, et ka neil peaks olema õigus määrata oma tulevikku, kuna Krimmis elavatel venelastel oli see võimalus.

Kongressil jäi lahtiseks see, kuidas krimmitatarlased autonoomia saavutada tahavad ning kas nende elupiirkond kuulub siis Ukraina või Vene haldusalasse.

Krimmi elanikest 12 protsenti ehk umbes 300 000 inimest on krimmitatarlased.

Neist enamik oli Krimmis selle kuu keskel toimunud referendumi vastu. Rahvahääletuse tulemusel läks Krimm Venemaa võimu alla.

Wikipeadia: Bahtšisarai (krimmitatari keeles Bağçasaray) on linn Krimmis, olles Bahtšisarai rajooni halduskeskus. Asub Krimmi poolsaare lõunaosas Krimmi mäestiku jalamil Kurganne orus.

Bahtšisaraid on esmakordselt mainitud 1502. aastal. 1532–1783 oli Krimmi khaaniriigi pealinn.

1736 põletasid Vene väed kogu linna maha. Bahtšisarai jäi krimmitatarlaste keskuseks kuni nende küüditamiseni 1944. aastal.

Krimmitatarlastel lubati Krimmi hakata tagasi tulema 1989. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles