Praegu möllav Ebola-puhang on hullem kui kunagi varem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirideta Arstide töötaja Guineas.
Piirideta Arstide töötaja Guineas. Foto: SCANPIX

Guineas möllav Ebola viirus on levinud riigi pealinna ja ka piiridest välja ning võtnud tervishoiuorganisatsioonide hinnangul pretsedenditu epideemia taseme.


Piirideta Arstide (Medecins Sans Frontieres, MSF – toim) andmeil on sel korral Ebolasse haigestunud ühtekokku 122 inimest, kellest 78 on surnud. Enamik ohvreist on olnud Guineast, kuid Maailma Tervishoiuorganisatsiooni (WHO) teatel on nüüd samasse haigusesse surnud ka kaks inimest Sierra Leones ja üks Libeerias.

«Haiguse leviku osas üle riigi seisame silmitsi seninägematu epideemiaga,» märkis Mariano Lugli, Piirideta Arstide kohalik koordinaator. Kõik varasemad Ebola-puhangud on jäänud väiksematesse mastaapidesse, samuti pole haigus reeglina jõudnud suurematesse asulatesse.

«Selline geograafiline levik on murettekitav, sest muudab märkimisväärselt raskemaks organisatsioonide töö epideemia kontrolli alla saamisel,» lisas Lugli.

Nagu MSF tõdes, on ebola üks maailma surmavamaid haigusi. Nakkus levib veres, «lülitab välja» inimese immuunsüsteemi ning põhjustab kõrget palavikku, pea- ja lihasvalu.

Kuigi Ebola-puhanguid esineb harva, põhjustab selle ilmumine paanikat, sest kuni 90 protsenti nakatunuist sureb. Praegu Guineas leviv on ebola nn Zaire tüvi, mis on Ludli sõnul kõige agressiivsem ja surmavam.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles