Rasmussen: NATO toetab Ukrainat ja tema poliitilisi valikuid

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Fogh Rasmussen
Anders Fogh Rasmussen Foto: SCANPIX

NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen sõnas välisministrite kohtumise avakõnes Brüsselis, et täna peab NATO kinnitama pühendumist kollektiivkaitsele ja kinnitas, et Ukraina sündmustest kerkinud küsimused on ka septembris toimuva Walesi tippkohtumise peateemadeks.


«Täna arutame me Euro-Atlandi piirkonna turvalisuse ja julgeoleku tagamist, sest Venemaa on näidanud, et on valmis kasutama jõudu piiride nihutamseks ja eraldusjoonte tekitamiseks Euroopas,» sõnas Rasmussen. «See on tõsine väljakutse neile, kes on pühendunud Euroopa terviklikkusele, vabadusele ja rahule.»

Rasmussen nentis, et Euro-Atlandi piirkonna stabiilsust ei saa võtta enam iseenesestmõistetavana.


Rasmussen rõhutas veel kord, et täna kinnitatakse NATO pühendumist kollektiivkaitsele. «Me oleme valvsad, valmis ja võimelised kaitseks ja heidutuseks ohu korral,» kinnitas ta.

Rasmussen sõnas ka, et NATO pöördub Ukraina ja idapoolsete partnerite poole kinnitades, et nende poliitilisi valikuid toetatakse. «Lepime kokku, kuidas toetada oma partnerit Ukrainat poliitiliste ja praktiliste meetmetega meie ammuse partnerluse raames,» kinnitas ta. Täna pärastlõunal toimub vastavasisuline kohtumine ka Ukraina välisministri kohusetäitja Andri Deštšitsaga.


«Peame tegutsema liitlaste ja partneritena ning aitama teistel riikidel üles ehitada endi kaitsevõimekust,» rääkis Rasmussen ning kinnitas, et see saab olema ka põhiteema NATO Walesi tippkohtumisel septembris. «Täna viime oma ettevalmistused selleks järgmisele tasandile.»

«Me hindame ümber oma suhted Venemaaga. Neli aastat tagasi Lissaboni tippkohtumisel leppisime kokku, et töötame tõelise strateegilise partnerluse suunas. Me oleme veendunud, et läbikäimine Venemaaga on õige suund, ent Venemaa teod on õõnestanud meie partnerluse alustalasid. Niisis ei saame oma suhteid tavapäraselt jätkata,» rääkis Rasmussen.

NATO Lissaboni tippkohtumine ja NATO–Venemaa Nõukogu kohtumine 2010. aastal olid sündmused, mida nähti uue etapi algusena partnerlussuhetes Venemaaga, mis said tõsise hoobi 2008. aastal seoses Gruusia sõjaga. Lissabonis rõhutati NATO-Venemaa koostöö strateegilist tähtsust rahu ja stabiilsuse tagamisel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles