NATO kindral: Venemaal on Ukraina piiril rünnakuks piisavalt vägesid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Philip Breedlove.
Philip Breedlove. Foto: SCANPIX

NATO Euroopa vägede ülema kindral Philip Breedlove' hinnangul on Venemaal Ukraina piiril võimalikuks rünnakuks piisavalt vägesid ning olukord on äärmiselt murettekitav.

«See on väga suur, väga võimekas ja väga teovalmis kontingent,» ütles Breedlove usutluses uudisteagentuurile Reuters ja ajalehele Wall Street Journal.

Kindrali hinnangul suudaks Venemaa soovi korral saavutada oma eesmärgi Ukrainas 3-5 päevaga.

Breedlove kavatseb esitada aprilli keskpaigaks plaani Ida-Euroopa NATO riikide kaitsevõime tugevdamiseks.

Vene välisministeerium ütles kolmapäeval, et NATO otsus peatada koostöö Venemaaga näitab külma sõja aegse mentaliteedi tagasitulekut.

«NATOs on taas ärganud külma sõja aegsed instinktid. Sealt ka vastav retoorika: allianss olevat ohus,» ütles Venemaa alaline esindaja NATO juures Aleksandr Gruško suhtlusvõrgustikus Twitter.

NATO välisministrite eilsel kohtumisel Brüsselis otsustati täielikult peatada sõjaline ja tsiviilalane praktiline koostöö Venemaaga.

Venemaa on koondanud Ukraina piiridele kõik väed, keda peaks vaja olema, kui otsustatakse sissetungi kasuks, ja oma eesmärgid saavutab ta kolme kuni viie päevaga, ütles Breedlove.

Tema sõnul on NATO tuvastanud märke Vene vägede väikese osa liikumisest öösel, kuid miski ei kinnita, et nad oleksid baasidesse naasnud.

Ukraina annekteerimine on toonud kaasa sügavaima kriisi ida ja lääne suhetes pärast külma sõja lõppu. Nüüd kardavad NATO sõjalised juhid, et Vene sõjavägi Ukraina piiril, mis nende hinnangul koosneb umbes 40 000 sõdurist, võib ohustada Ida- ja Lõuna-Ukrainat.

Venelastel on mitu potentsiaalset eesmärki, ütles Breedlove, nad võivad tungida Lõuna-Ukrainasse, et luua maismaakoridor Krimmiga ning tungide edasi ka Odessani või koguni Moldova venekeelse separatisliku Transnistriani.

Ukrainast põhjas ja kirdes paiknevad väeüksused võivad siseneda Ida-Ukrainasse, kui Moskva selleks käsu annab, lisas NATO kindral. Sellel võib olla alliansi jaoks kaugeleulatuv mõju, tõdes ta.

«Me peame vaatama, kuidas on meie liit valmist teistsuguseks paradigmaks, teistsuguseks reeglistikuks... Me peame oma vägede asendi, positsiooni, varustamise ja valmiduse üle järele mõtlema,» sõnas Breedlove.

NATO ministrid tegid talle ülesandeks koostada 15. aprilliks pakett meetmetest, mis sisaldaks maa-, õhu- ja merejõudude tugevdamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles