Nord Streami torudetaile hakatakse Soome lahe põhja laskma juuni lõpus

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasitorustiku detailid Gotlandil.
Gaasitorustiku detailid Gotlandil. Foto: SCANPIX

Läänemere põhja rajatava gaasitorustiku detaile hakatakse Soome lahe põhja paigutama juuni lõpus, tõsine ehitustegevus läheb alates lahe idaosast lahti oktoobris-novembris.

Kuigi miinid on torutrassilt õhitud, pole riskid kuhugi kadunud, vahendas YLE. Mere põhjas on näiteks elektri- ja sidekaableid, mis halvimal juhul võivad viga saada.

Elisa osakonnajuhataja Petri Pietiläineni sõnul võib tekkida probleeme ankrutega. Nimelt võib ankur rebida kaasa kaableid, kahjustades süsteemi.

Soome infovahetust rike ei mõjutaks, kuid Eesti sidesüsteemid võivad minna tõsiselt segamini.

Nord Stream AG lubaduste järgi paigaldab ankurdatud laev torusid merre. Sidefirmad on juba leppinud kokku, kuidas võimaliku rikke korral toimida. «Meil on olemas varusüsteem – saame kasutada teise operaatori kaablit,» selgitas Pietiläinen.

Venemaalt Saksamaale kulgeva torustiku detaile lastakse praegu mere põhja Rootsi territoriaalvetes Gotlandi lähistel.

Gaasitorustik muudab ka edaspidi side- ja elektrienergiafirmade jaoks keeruliseks oma kaablite parandamise.

Soome põhivõrguettevõtte Fingridi projektijuht Risto Ryynänen rääkis, et gaasitorustiku ehitajaga on juba varem lepitud kokku kompensatsioonisüsteemi osas.

«Kõik sõltub sellest, kes on kahju põhjustajaks. Seda hakatakse välja selgitama. Süüdi võib olla traalimine või ankrusse heitmine või veel midagi muud.»

Nord Stream lubab, et mingeid õnnetusi ei juhtu. «Soome territoriaalvetes on üheksa kohta, kus torustik kulgeb üle kaablite. Kaablitele vigastuste tekitamise risk on peaaegu olematu,» kinnitas gaasikonsortsiumi kommunikatsioonijuht Sebastian Sass.

Tegelikult näitab alles sügisene Soome laht, kas Eesti netiühendused jäävad püsima ja kas Saksamaa saab gaasi, kirjutas YLE.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles