Kõrgepingeliinides hukkuvad luiged viivad soomlastelt voolu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Soome energiafirma Sallila teatel on neil tänavu kevadel juhtunud erakordselt palju elektrikatkestusi seetõttu, et naasvad luiged lendavad traatidesse. Tavaliselt on sellel kokkupõrkel rängemad tagajärjed pigem luigele.


Lõuna- ja Edela-Soomes on viimastel päevadel olnus mitmeid luigeparvede põhjustatud elektrikatkestusi. Sallila teatel on Alastaro ja Vampula kandis seetõttu tänavu olnud juba terve hulk katkestusi.

Elektritarbijate jaoks tähendab luigeõnnetus tavaliselt umbes pooleminutist voolukatkestust. Luige jaoks võib tekkinud kahjustus olla aga püsiva iseloomuga.

«Kui luik tabab kõrgepingeliini, siis ta sureb,» nentis Sallila esindaja Olli Eskola. «Me oleme elektriliinide alt leidnud surnud luiki.»

Tavaliselt üritavad elektrifirmad neid linde peletada n-ö «luigepallidega». Nende mõjusus pole aga siiani kinnitust leidnud. Lisaks kogunevad luiged igal aastal erinevates kohtades, mistap on raske prognoosida ka kohti, kus nende tõrjumiseks peaks eriti valmis olema.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles