Läti eurosaadik uurimise all kui võimalik Vene mõjuagent

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tatjana Zdanoka
Tatjana Zdanoka Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Läti julgeolekupolitsei võttis uurimise alla Euroopa Parlamendi liikme Tatjana Ždanoka väidetavalt riigi huve kahjustava käitumise. Naist kahtlustatakse töötamises Vene mõjuagendina Baltimaades.

Ždanokat (63), kes kuulub hiljuti Läti Vene Liiduks ümbernimetatud erakonda, süüdistatkse Läti riigi õõnestamises, vahendab Wall Street Journal Läti julgeolekupolitsei pressiesindaja Kristine Aspe-Krumina selgitust.

Uurimise käivitas teise Läti eurosaadiku Karlis Sadurskise ametlik kaebus.

Ždanoka sõnutsi sõidab ta 10. aprillil Brüsselist kodumaale ülekuulamisele. Süüdistused on tema hinnangil «täiesti rumalad. See mees [Sadurskis] tahab lihtsalt kasvatada oma populaarsust.»

Sadurskis ütles, et esitas kaebuse Ždanoka väidetava kuulumise pärast Venemaal baseeruvasse organisatsiooni Sut Vremeni (Aja Olemus), mis propageerib Nõukogude Liidu taastamist. «Kui keegi soovib taastada Nõukogude Liitu, ei ole seda võimalik teha ilma hävitamata Läti riiklust,» ütles ta.

Ždanoka viibis vaatlejana 16. märtsil Krimmis Venemaa poolt läbiviidud «referendumil». Omal ajal oli naine vastu Läti lahkumisele NSV Liidu koosseisust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles