Venemaa esitas Saksamaale ministri Hitleri-märkuse pärast noodi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa kantsler Angela Merkel ja rahandusminister Wolfgang Schäuble.
Saksamaa kantsler Angela Merkel ja rahandusminister Wolfgang Schäuble. Foto: SCANPIX

Vene välisministeerium teatas neljapäeval, et on esitanud Saksa suursaadikule noodi seoses Saksa rahandusministri Wolfgang Schäuble avaldusega, milles too võrdles president Vladimir Putini taktikat Krimmi annekteerimisel Adolf Hitleri tegutsemisega Saksa territooriumi laiendamisel enne Teist maailmasõda.

Ministeerium nimetas Schäuble esmaspäevast võrdlust «ajalooliste sündmuste ja faktide jõhkraks manipulatsiooniks» ning teatas, et Venemaa peab «Saksa ministri seesuguseid pseudoajaloolisi ekskursse provokatsiooniks».

Saksa välisministeeriumi teatel ei ole Venemaa Saksa suursaadikut Moskvas Rüdiger von Fritschi ametlikult välja kutsunud, kuid märtsis ametisse asunud suursaadik on käinud Vene välisministeeriumis tutvumisvisiidil.

Rahandusminister Schäuble ütles esmaspäeval ministeeriumi külastanud kooliõpilastele, et Putini väide, nagu oleksid venelased Krimmis ohus, sarnaneb Hitleri väitega etniliste sakslaste diskrimineerimisest Tšehhoslovakkiale kuulunud Sudeedimaal, enne kui Saksamaa selle 1938. aastal annekteeris.

«Hitler hõivas sarnaste meetoditega Sudeedimaa,» ütles Schäuble, lisades siiski, et ei võrdle Venemaad natsi-Saksamaaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles