CIA vastuoluliste ülekuulamismeetodite raport võidakse avalikustada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
CIA logo
CIA logo Foto: Wikipedia.org

USA senati luurekomitee pooldab Luure Keskagentuuri (CIA) ülekuulamisprogrammi vastuolulisi meetodeid käsitleva raporti avalikustamist.

Komitee häälestas selle üle eile ning raporti avaldamist pooldas 11 ja vastu oli kolm luurekomitee liiget, edastab AFP.

Raport käsitleb president George W. Bushi valitsusajal pärast 2011. aasta terrorirünnakuid CIA poolt kasutusele võetud ülekuulamismeetmeid.

CIA hakkas kasutama siis näiteks veepiinamist, mis tekitab ülekuulatavale uppumistunde, tunde jääkülmas vees hoidmist ning kinnipeetute pea vastu seina tagumist.

Raport on ülekuulamisel kasutatud viiside suhtes üsna kriitiline.

«See raport paljastab julmuse ning on vastuolus meie rahvuslike väärtustega. See jätab meie ajalukku pleki. Tulevikus ei tohiks enam midagi sellist lubada,» lausus senaator Dianne Feinstein.

Kokkuvõte 400-leheküljelisest raportist edastatakse Valgesse Majja ülevaatamiseks. Asjatundjate arvates pooldab president Barack Obama selle avalikustamist.

Raportis edastatakse, et CIA juhid kiitsid julmad ülekuulamisvõtted heaks ning ülekuulajad kasutasid neid juhtide heakskiidul ka pärast seda kui vangidelt oli kogu info kätte saadud.

Kinnitamata andmetel kuulas CIA kahtlusaluseid üle paikades, mida nagu ei eksisteeri. Samuti süüdistatakse CIAd, et organisatsioon näitas oma tegevust efektiivsemana kui see tegelikult oli.

Senati komisjon alustas CIA kahtlust tekitavate ülekuulamismeetmete uurimist 2009. aastal.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles