Kindral Schissler: Ämari osas saabub selgus lähipäevil

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO sõjalise komitee aseesimees kindralleitnant Mark O. Schissler ja kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras.
NATO sõjalise komitee aseesimees kindralleitnant Mark O. Schissler ja kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras. Foto: Toomas Huik

Vastus küsimusele, kas ja millise riigi hävitajad Ämarisse Balti õhuturvet tugevdama saabuvad, peaks tulema lähipäevil, lubas täna Tallinna külastanud NATO sõjalise komitee asejuht kindralleitnant Mark O. Schissler.


«Mina pole siin midagi välja kuulutamas, ilmselt on aus see välja öelda,» möönis Schissler pressikonverentsil, mille andis koos Eesti kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terrasega.

«On terve rida riike, kes on pakkunud – mõned ametlikult, mõned vähemformaalselt – oma lennukeid,» jätkas Schissler. NATO sõjalise komitee asejuht rõhutas, et otsuseid, kes ja kuhu pole praegu veel langetatud, samuti pole selle otsuse langetamine mitte tema, vaid NATO Euroopa vägede ülemjuhataja ja operatsioonide väejuhatuse ülema kindral Philip Breedlove’i töö.

«Ma usun, et see selgub umbes tuleva nädala jooksul,» lausus ta.

Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras täiendas Schissleri juttu järgnevalt: «Mina vestlesin eile telefonis kindral Breedlove’iga ja selge on see, et ta välisministrite kohtumisel Põhja-Atlandi Nõukogus ütles, et ta ilmselt vajab lähiajal vähemalt kahte õhuväebaasi, et tugevdada õhuturbemissiooni Balti riikide piirkonnas ja Eesti välisminister ütles, et Ämari on valmis vastu võtma.»

«Otsuse, millised lennukid, millal, millisele lennukile vastu võetakse, teeb NATO Euroopa vägede ülemjuhataja,» lisas Terras. Kaitseväe juhataja märkis sinna juurde, et praegu käib selle nimel äärmiselt intensiivne analüüs: ka Ämari lennuväljal on igapäevasteks külalisteks erinevate riikide meeskonnad, kes hindavad Eesti õhuväebaasi valmisolekut.

Praegu ka teiste riikide esindajate poolt väljendatud hinnang on, et varasemate plaanide kohaselt tulevast aastast täie töövalmiduse saavutama pidanud Ämari on valmis liitlasi võõrustama. Sinna mahuks kuni 16 hävitajat ja sõltuvalt suuruselt kolm kuni neli transpordilennukit.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles