Kosovo õhuruum avati kommertslendudele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kosovo julgeolekuvägede liikmed Priština rahvusvahelises lennujaamas.
Kosovo julgeolekuvägede liikmed Priština rahvusvahelises lennujaamas. Foto: SCANPIX

Kosovo ülemine õhuruum avati reedel esmakordselt 15-aastase vaheaja järel eralennukitele, ütles NATO, selgitades, et otsetee võimaldab lennufirmadel aega ja raha säästa.

Kosovo pealinna Prištinasse on regulaarne tsiviillennuühendus, aga eralennukitel ei olnud lubatud kasutada nn ülemist õhuruumi alates 1999. aasta Kosovo sõja lõpust, kui õhuturbe eest asus vastutama NATO.

Ülemine õhuruum avati kommertsülelendudele neljapäeval, kui Ungari andis nõusoleku vastavat lennukontrolli läbi viima.

Põhja-Euroopast Kagu-Euroopasse, Lähis-Itta ja Aasiasse sõitvad lennukid ei pea enam Kosovo kohal ringi tegema, vaid võivad sellest otse üle lennata.

See on tähelepanuväärne samm, millest võidab kogu Lääne-Balkan, vahendas NATO kodulehekülg peasekretär Anders Fogh Rasmusseni sõnu.

Õhuruumi avamine võttis nii kaua aega sellepärast, et lahendada tuli hulk paljusid riike puudutavaid tehnilisi küsimusi, seletasid NATO ametnikud.

Euroopa lennuliikluse organisatsiooni Eurocontrol hinnangul läbib 18 000 lendu aastas nüüdsest 370 000 meremiili senisest vähem ja hoiab kokku 18 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles