Afgaanid valivad presidenti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Afgaanid valivad omale uut presidenti, pingelise õhkkonna tõttu turvab valimiste läbiviimist ligi 400 000 politseinikku ja sõdurit.

Valimisjaoskonnad tehti lahti kohaliku aja järgi kell 7. Riigis on 13,5 miljonit hääleõiguslikku kodanikku.

Islamiäärmuslik Taliban on nimetanud valimisi välisriikide ja eelkõige USA mahhinatsiooniks ning ärgitanud oma pooldajaid ründama valimisametnikke, valijaid ning ka julgeolekujõudude liikmeid.

Afganistani ametivõimud muretsevad valijate turvalisuse pärast. Siseminister Omar Daudzai kinnitusel hoiab valimiste kulgemisel üle kogu maa silma peab ligi 400 000 politseinikku ja sõdurit.

Eile sai Afganistanis politseijaoskonna juures aset leidnud tulistamises surma uudisteagentuuri AP sakslasest fotograaf, kanadalasest reporter sai samas vigastada.

Senine president Hamid Karzai on Afganistani juhtinud 2001. aastast saadik ja ei saa vastavalt konstitutsioonile enam kandideerida. Oletuste järgi püsib ta omale lojaalsete poliitikute toel võimu lähistel ka tulevikus.

Selget soosikut valimistel pole, kuid AFP hinnangul on selgemalt esile kerkinud kolm kandidaati. Neist üks on endine välisminister Abdullah Abdullah, kes 2009. aasta presidendivalimistel kogus 30-protsendise toetuse ja sai teise koha.

Lisaks on päris populaarne aastaid USAs elanud 64-aastane akadeemik Ashraf Ghani Ahmadzai, kes on võidu korral lubanud parandada kohalikku infrastruktuuri, nagu näiteks maanteid ja raudteid.

Kolmas kandidaat, kes võib saavutada hea lõpptulemuse, on Zalmai Rassoul. Ta on üks Karzai lähimaid toetajaid.

Kui tänases esimeses hääletusvoorus ükski kandidaat enam kui 50-protsendist toetust ei saa, siis toimub mai lõpus teine hääletusvoor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles