ELi liidrid hoiatasid Moskvat Ukraina majandusliku survestamise eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier vestleb Euroopa Liidu välispoliitikajuhi Catherine Ashtoniga.
Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier vestleb Euroopa Liidu välispoliitikajuhi Catherine Ashtoniga. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu (EL) välisministrid kutsusid täna üles astuma Venemaaga Ukraina kriisi osas dialoogi ning hoiatasid Moskvat, et Kiievi edasine majanduslik survestamine võib viia naaberriigi kokkuvarisemiseni.

Venemaa peab mõistma, et naaberriigi kokkuvarisemine ei ole tema huvides, ütles Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier ministrite Ateenas peetud mitteametliku kohtumise lõppsõnas.

«Majanduse stabiliseerimise küsimus oleneb muu hulgas näiteks sellest, millised energiahinnad Venemaa Ukrainale kehtestab. Seepärast tuleb meil Venemaaga kõneleda - isegi kui meie vahel valitseb konflikt,» ütles Steinmeier.

EL-i välispoliitikajuhi Catherine Ashtoni sõnul keskendusid ministrid oma kohtumisel just sellele, kuidas pingeid maandada ja «veenda Venemaad, et edasise dialoogi jaoks on vajalik olukord de-eskaleerida».

Euroopa peab «hoidma Venemaaga lahti nii poliitilise kui ka diplomaatilise dialoogi kanalid», ütles ka Kreeka esidiplomaat Evangelos Venizelos.

Ministrid toonitasid siiski, et juhul, kui Moskva agressioon taandumise märke ei ilmuta, on EL valmis oma sanktsioone karmistama.

«On väga oluline, et Venemaa näitaks, et ta võtab olukorra de-eskaleerimist tõsiselt ja tõmbaks oma väed [Ukraina piiri äärest] tagasi,» ütles Ashton. «Me jälgime seal toimuvat tähelepanelikult.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles