Põlissoomlased nõuavad Kataineni lahkumise tõttu erakorralisi parlamendivalimisi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome peaminister Jyrki Katainen.
Soome peaminister Jyrki Katainen. Foto: SCANPIX

Põlissoomlaste rahvasaadikud Kaj Turunen ja Vesa-Matti Saarkkala nõuavad peaminister Jyrki Kataineni (Koonderakond) eilse lahkumisteate tõttu erakorralisi parlamendivalimisi.

Saarakkala sõnul pakub Kataineni lahkumine võimaluse muuta poliitilist kultuuri. Tema sõnul on valitsus olnud juba kaua tegutsemisvõimetu.

«Uued valimised võiks muuta olukorra selgemaks nii riigi juhtimise kui parteidesisese dünaamika osas. Soome poliitikas vajatakse selgust, muidu muutub parlamentarismi usaldusväärsus tulevikus küsimärgi alla,» ütles ta.

Turuneni arvates annab Kataineni lahkumisteade Soomele tõsise hoobi ja enam ei kanna mitte keegi vastutust. Parlamendivalimiste edasilükkamine oleks tema arvates suur viga.

Turuneni sõnul võib aasta teisest poolest ja järgmise aasta kevadest kujuneda periood, mil Soomes ei suudeta olulisi asju otsustada. «Just nüüd peab Katainen võtma Soome ees vastutuse endale, Minu arvates on iseenesestmõistetav, et vaja on uusi parlamendivalimisi.»

Katainen teatas eile, et astub juunis tagasi ega kandideeri suvel toimuval Koonderakonna kongressil uuesti partei esimeheks, mistõttu ei ole ta siis ka enam peaminister. Samuti ei kavatse ta pürgida Euroopa Parlamenti ega kandideerida tuleval aasta aprillis Soome parlamenti.

Kaitseminister Carl Haglund (Rootsi Rahvapartei) kinnitusel on nõrgesta Kataineni teade valitsuse tegutsemisvõimet. Ta tuletas meelde, et sarnane vangerdus toimus Soomes ka neli aastat tagasi, kui Matti Vanhanen (Keskerakond) pani ameti maha ja valitsusjuhiks sai Mari Kiviniemi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles