Katainen: ma ei ole asendamatu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome peaminister Jyrki Katainen.
Soome peaminister Jyrki Katainen. Foto: Peeter Langovits

Soome peaminister Jyrki Katainen rääkis rahvusringhäälingule YLE antud intervjuus, et ta pole asendamatu ning otsus lahkuda Soome poliitikast ei tulnud üleöö, vaid pärast põhjalikku kaalumist.

«Pole olemas kindlat päeva, mil langetasin otsuse. Neli aastat tagasi mõtlesin, et kui kõik läheb hästi, siis on Kooderakond minu kümneaastase esimeheks olemise ajal kuulunud valitsusse kahel perioodil ja nüüd on õige aeg anda teatepulk üle uutele inimestele. Selline tunne on vaid tugevnenud,» jutustas ta.

Päev varem rääkisin tagasiastumise plaanist oma nõunikele ja Koonderakonna ministritele. Erakonna peasekretär Taru Turunen teadis minu mõtetest juba ammu, lisas Katainen.

Koalitsioonierakondade juhtidele helistas ta tund enne avalikkuse ees tehtavat avaldust. Ainsana ei saanud ta telefoni teel kätte kristlike demokraatide juhti Päivi Räsäneni.

Lihtsalt millalgi tuli amet maha panna, rääkis ta. «Mul pole plaanis peaministrikandidaadiks olla ja inimestel on õigus teada, kes on Koonderakonna peaministrikandidaat. Tuleb vaid osata langetada otsuseid.»

Katainen rääkis ringhäälingule, et vajadust erakorraliste parlamendivalimiste järele pole. Valitsuse langetatud suured otsused, mis puudutasid sotsiaal- ja tervishoiuseadust ning eelarves kulude kärpimist, tõendavad selle tegutsemisvõimelisust.

«Kui mina ameti maha panne, siis Soome ei hakka triivima. Ma pole asendamatu,» kinnitas ta.
Enneaegsed üldvalimised edastaks maailmale Soomest halva pildi. Parlamendivalimisi ole aga vaja, kuna koalitsioonipartnerid suudavad teha koostööd.

Oma edasiste plaanide osas Katainen kaarte otse ei ava. Küll aga on teada, et teda huvitab ametikoht Euroopa Komisjonis. Mingeid kohti pole jagatud ja mitte midagi kindlalt ei ole ka
lubatud.

«Olen üks neist inimestest, kellele on helistatud ja kes helistab erinevatesse kohtadesse kogu selle asja pärast, mis ees ootab,» ütles ta salapäraselt.

Kuigi talle pakub huvi töökoht Euroopa Komisjonis, siis toetab ta selle esimeheks pürgivat Jean-Claude Junckerit (Luksemburg).

Soome komissariportfelli pole aga jagatud kellelegi. Vastava otsuse langetab järgmine peaminister, rõhutas ta.

Oma võimaliku järglase kohta Koonderakonna juhi kohal ütles Katainen, et kindlat lemmikut tal pole. Küll aga oleks hea, kui kandideeriks nii mehi kui naisi, lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles