Ungari valitsuspartei on kindlalt valimisi võitmas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari peaminister Viktor Orban (keskel).
Ungari peaminister Viktor Orban (keskel). Foto: SCANPIX

Ungari peaministri Viktor Orbáni valitsuspartei Fidesz on saamas 133 kohta 199-kohalises parlamendis, teatas ööl vastu esmaspäeva keskvalimiskomisjon pärast 96 protsendi häälte kokkulugemist.

Vasaktsentristlik opositsioon on saamas 38 ja paremäärmuslik erakond Jobbik 23 kohta.

«Me oleme saavutanud suure võidu, mille tähtsust ja tähenduslikkust ei suuda me täna õhtul veel täielikult aduda,» märkis Orbán oma erakonna valimispeakorterisse kogunenud rahvale.

Fideszile andis hääle 44,6, vasaktsentristidele 25,8 ja Jobbikule 20,8 protsenti valijaist, selgus 94 protsendi häälte põhjal.

Kui praegune mandaatide jaotus jääb kehtima, saab peaminister Orbán ülinapilt jälle kahekolmandikulise enamuse. Lõplikud tulemused selguvad esmaspäeval.

Fidesz ja selle väiksem liitlane, kristlikud demokraadid, võitsid 2010. aasta parlamendivalimistel kahekolmandikulise enamuse. Võimuerakond on kasutanud enamust riigi reformimiseks, viies sisse põhiseadusmuudatuse ja surudes läbi veel mitu vastuolulist seadusemuudatust.

Orbáni toetus on viimasel ajal tänu majandusolukorra paranemisele ja tööpuuduse vähenemisele jõudsalt kasvanud, kuigi kriitikud nii kodu- kui välismaal süüdistavad teda autoritaarsuses ja ebademokraatlikkuses. Valitsusjuhti on süüdistatud nii kodu- kui välismaal näiteks kohtusüsteemi sõltumatuse õõnestamises, välisinvestorite eemalepeletamises, ajakirjanduse suukorvistamise katses ning antisemitismi tõusus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles