Ajaleht: Koonderakonna tipud ootavad stardipauku

Mari Kamps
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraatide juht Jutta Urpilainen ja Koonderakonna esimees Jyrki Katainen.
Sotsiaaldemokraatide juht Jutta Urpilainen ja Koonderakonna esimees Jyrki Katainen. Foto: SCANPIX

Soome Koonderakonna juhtfiguurid ootavad stardipauku, praegu pole neist keegi soovi saada erakonna esimeheks otseselt välja öelnud, kirjutab tänane Helsingin Sanomat.

Soome peaminister ja ühtlasi ka Koonderakonna juht Jyrki Katainen teatas laupäeval, et lahkub Soome poliitikast ja juunis erakonna esimeheks ei pürgi.

Poliitika nö supernädalad algavad kuu aja pärast, kui viie nädala sisse mahuvad sotsiaaldemokraatide (SDP) kongress, europarlamendi valimised ja Koonderakonna kongress.

Sel ajal peaks selguma uus peaminister ja ka see, kas SDP ridadesse kuuluv rahandusminister jääb samaks või mitte ning kes võidutseb europarlamendi valimistel.

Praeguses valitsuses on rahandusministriks Jutta Urpilainen. Ta on kinnitanud, et kandideerib mais toimuval kongressil SDP esimeheks. Oma kandideerimisest on teatanud aga ka Antti Rinne.

Suvel saab selgeks, kas Soome valitsus jääb püsima või korraldatakse erakorralised parlamendivalimised.

Koonderakonna juhiks võivad pürgida ministrid Paula Risikko, Alexander Stubb, Jan Vapaavuori ja Henna Virkkunen. Parlamendifraktsiooni juht Petteri Orpo ütles eile STT-le, et kaalub kandideerimist. Sama on öelnud Stubb ja Virkkunen. Vapaavuori on jätnud aga kõik lahtiseks.

Sotsiaal- ja tervishoiuminister Paula Risikko on väljaütlemistes ettevaatlik. Tõenäoliselt tehakse talle ettepanek kandideerida, nagu oli see ka kümme aastat tagasi. Tookord on küll kaalus seda, kui siiski ei kandideerinud.

Koonderakonnal pole kunagi naisjuhti olnud. Partei naiskogu juht Lenita Toivakka kinnitas Helsingin Sanomatele, et nemad esitavad kandidaadiks naise. «See võib olla Paula Risikko, Henna Virkkunen või veel keegi muu. Neil on ministrikogemus olemas ja see on plussiks, kui rääkida erakonnajuhi ülesannetest,» rääkis Toivakka.

Suurte kogemustega poliitik Ben Zyskowicz (Koonderakond) tunnistab, et valitsusjuhi tööle mõeldes tuleb ministrikogemusest kasu. «Kuid oleme näinud peaministreid, nagu Paavi Lipponen ja Esko Aho, kes astusid valitsusjuhiks ilma päevagi tavaministriks olemiseta.»

Helsingin Sanomat võttis ühendust Koonderakonna kõigi 13 piirkondliku juhiga. Neist kaks julgesid oma eelistuse välja öelda. Varsinais-Suomi piirkondlik juht Heikki Arikka loodab, et erakonna esimeheks pürgib Petteri Orpo. Kagu-Soome piirkondlik juht Heikki Järvenpää toetab aga Vapaavuorit, kui see peaks kandideerima.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles