Donetski separatistid: tuleb referendum ja kutsume Venemaa appi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemeelsete sõnavõtte Donetski oblastivalitsuse saalis tervitab mõttekaaslaste aplaus.
Venemeelsete sõnavõtte Donetski oblastivalitsuse saalis tervitab mõttekaaslaste aplaus. Foto: STRINGER/REUTERS

Täna Donetski Rahvavabariigi välja kuulutanud separatistid teatasid, et kavatsevad korraldada sarnase referendumi nagu Krimmis ning kui Kiievi valitsus neil seda teha ei lase, pöördutakse abi saamiseks Venemaa poole.

Donetski venemeelsed mässajad teatasid, et Krimmis toimunule sarnane referendum tahetakse korraldada juba  enne 11. maid. Rahvahääletusel kavatsetakse esitada küsimus «Kas toetate Donetski rahvavabariigi moodustamist?» Separatistide sõnul on ainus, kes neid selles probleemide korral aidata saab Venemaa president Vladimir Putin ja Vene sõjavägi.

Donetski oblastinõukogu istungitesaali kõnepuldis esinenud aktivist teatas, et see referendumi kuupäev on kooskõlastatud Luhanski ja Harkivi oblastite Vene-meelsete aktivistidega.


«Kui Kiievi mittelegitiimsed võimud üritavad segada, pöördume me Vene Föderatsiooni juhtkonna poole palvega tuua sisse rahuvalveväed,» teatas sõnavõtnu.

Presidendivalimised Ukrainas toimuvad praeguse seisuga 25. mail.

Vene sõjavägi okupeeris veebruari lõpus Ukraina autonoomse vabariigi Krimmi ja Moskva liidendas poolsaare märtsi keskpaigaks.

Venemaa soovib, et Ukraina muutuks föderatsiooniks, mis võimaldaks riigi idaregioonidel võtta teise riigikeelena kasutusele vene keele ning mitte alluda teatud korraldustele, mis tulevad Kiievist.

Kremli sõnul on neid muudatusi vaja, kuna Ukraina idapiirkondades elavad venelased on sattunud rahvusäärmuslaste rünnakute objektiks.

Venemeelsed aktivistid hõivasid pühapäeval valitsushooneid Donetskis, Harkivis ja Luganskis. Ukraina keskvalitsuse teatel lahkusid aktivistid esmaspäeval Harkivi oblastivalitsuse hoonest.

Täiendatud 16.00.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles