Srebrenica lesed kaebasid Hollandi valitsuse kohtusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Srebrenica veresaunas lähedasi kaotanud Bosnia moslemid Haagis.
Srebrenica veresaunas lähedasi kaotanud Bosnia moslemid Haagis. Foto: SCANPIX

Hollandis Haagis algas täna kohtuprotsess, kus Srebrenica veresaunas tapetute emad ja lesed süüdistavad Hollandi valitsust suutmatuses kaitsta selle 1995. aasta Bosnia kodusõja genotsiidi ajal oma poegi ja abikaasasid.

2007. aastal algatatud tsiviilasi keskendub ÜRO rahujõududes teeninud Hollandi vägede suutmatusele kaitsta moslemeid Bosnia idaosa Srebrenica enklaavis linna hõivanud serblaste eest, kes tapsid umbes 8000 meest ja poissi.

Ühendus Srebrenica emad nõuab tapetute lähedastele hüvitist. Kohtuasi võib luua pretsedendi teiste rahuvalvemissioonide jaoks.

Ühendus kavatses kohtusse kaevata ka ÜRO, kuid Hollandi kohtunikud keeldusid, tuues põhjenduseks maailmaorganisatsiooni immuniteedi.

Srebrenica moslemienklaav oli ÜRO kaitse all kuni 11. juulini 1995, kui Bosnia serblaste väed kindral Ratko Mladići juhtimisel hõivasid linna, kuhu ÜRO kaitse alla olid kogunenud tuhanded inimesed ka ümbruskonna küladest. Järgnenud päevadel tapeti ligi 8000 moslemi meest ja poissi, kelle laibad visati ühishaudadesse.

Enklaavi kaitsnud kergrelvastatud Hollandi rahupataljon ei sekkunud veresauna, mida on nimetatud Euroopa rängimaks pärast Teist maailmasõda. 2002. aastal astus Hollandi valitsus tagasi pärast raportit, mis süüdistas Hollandi rahuvalveüksust ja kõrgeid sõjaväelasi suutmatuses veresauna ära hoida.

«Nad ei hoidnud ära tuhandete tsiviilisikute tapmist,» ütles ühenduse advokaat Marco Gerritsen, kelle sõnul tsiviilisikute kaitse peaks olema esmatähtis põhimõte.

Ühenduse teise advokaadi Semir Guzini sõnul soovib ühendus, et Holland tunnistaks oma vastutust ja maksaks tapetute lähedastele hüvitist, kuigi see pole kaitsja sõnul nii oluline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles