Raivo Vare: Venemaa himustab Ukrainat ka sõjatööstuskompleksi vajaduste tõttu

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raivo Vare.
Raivo Vare. Foto: Peeter Langovits.

Põhjused, miks Venemaa himustab Ukrainat, võivad olla ka sõjalis-tehnilised, arvab transiidi- ja majandusekspert Raivo Vare, ta rääkis, et umbes 140-st Vene sõjatööstuskompleksi jaoks töötavast Ukraina ettevõttest umbes pooled asuvad praeguses kriisipiirkonnas.

«Lihtsam näide on selline, et umbes 40 protsenti Venemaa tänasest tuumapotentsiaalist on seotud raketiga SS-18, mis peaaegu kaanest kaanenid tehakse Ukrainas ja konstrueeritakse ning hooldatakse ka Ukrainas Dnepropetrovski ettevõtte poolt,» selgitas ta stuudiointervjuus «Aktuaalsele kaamerale», vahendas ERR Uudised.

Ekspert nentis, et Ukraina on Vene gaasi kaudu üpris haavatav, sest nii suurtarbijad kui ka elamumajandus on subsideeritud gaasiga harjunud. «See on olnud üks võlgnevuse põhjuseid, sest ühte riiklikusse firmasse on kontsentreeritud mõlema poole, nii tööstuse kui eratarbijate võlad, selle tulemusena need kogu aeg kuhjuvad, aga samal ajal turult tagasi saada seda raha ei ole võimalik, sest hinnavahe on suur - Venemaa müüb gaasi kallimalt kui tarbijad selle eest Ukraina riigile maksavad».

Vare peab Ukraina puhul võimalikuks kolme edasist stsenaariumi: esimese puhul algavad lähiajal neljapoolsed läbirääkimised, variant kaks - algab invasioon Krimmi stsenaariumi järgi ning kolmas variant oleks tema hinnangul tõenäoliselt geriljasõda, mida Venemaa kaudselt toetab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles