Riigiduuma saadikud nõuavad Gorbatšovi süüdimõistmist NSVLi lagunemise eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Gorbatšov tänavu veebruaris.
Mihhail Gorbatšov tänavu veebruaris. Foto: SCANPIX

Grupp Vene riigiduuma saadikud saatis riigi peaprokurörile Juri Tšaikale kirja, kus nõutakse Nõukogude Liidu lagunemiseni viinud endise presidendi Mihhail Gorbatšovi tegevust, kirjutab Izvestija.

Initsiatiiviga välja tulnud saadikuterühma kuuluvad: Jevgeni Fjodorov ja Anton Romanov (mõlemad Ühtne Venemaa), kommunistid Ivan Nikitšuk ja Oleg Denissenko ning Vene Liberaaldemokraatliku Partei parlamendifraktsiooni liige Mihhail Degtjarev.

«Seda on väga vaja teha, kuna siiani pole riigi tükeldamise kohta antud õigluslikku hinnangut,» märkis Degtjarev. «Me maitseme siiani 1991. aasta vilju. Kiievis hukuvad inimesed ja seda nende süül, kes võtsid Kremli palju aastaid tagasi vastu otsuse riik laiali lammutada.»

Saadikud väidavad, et Nõukogude Sotsialistliku Vabariikide Liidu (NSVL) kodanikud toetasid referendumil ühtse riigi säilimist. Riigi kõrgeimad juhid tegutsesid aga ebaseaduslikult ja see viisi riigi lagunemiseni.

Nende hinnangul saaks Gorbatšovile esitada süüdistuse ka nüüd, sest tema sooritatud kuritegu ei vanane iial. Lisaks pole ta kõrgel ametikohal, mis tagaks talle immuniteedi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles