New Yorgis pääses vabaks 25 aastat süütult vanglas istunud mees

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jonathan Fleming (paremal) koos oma advokaadi Anthony Mayoliga Brooklyni ülemkohtus. Fleming istus süütuna trellide taga ligi 25 aastat ja pääses nüüd vabadusse.
Jonathan Fleming (paremal) koos oma advokaadi Anthony Mayoliga Brooklyni ülemkohtus. Fleming istus süütuna trellide taga ligi 25 aastat ja pääses nüüd vabadusse. Foto: SCANPIX

New Yorgis hakati möödunud aastal uuesti uurima mõrvaprotsessides langetatud kohtuotsuseid, mis oletuste järgi olid ebaõiged.

Süüdimõistetud, kes nüüdseks on juba vanglast välja pääsenud, süüdistasid juhtunuid uurinud detektiive tõenditega manipuleerimises ja tunnistajate ähvardamises, vahendas AP.

Uurimised algas taas mullu, kui uute tõendite põhjal pääses vabadusse inimene, kelle tunnistaja oli rivis seisnud meeste seast ära tundnud pärast detektiivi sooritatud «väljaõpet».

Selle aasta alguses Brooklyni prokuröriks nimetatud Ken Thompson on lubanud teha arvatavalt valede kohtuotsuste ülevaatamisest ühe oma tähtsaima missiooni. Ta on juba tühistanud kahe kolmikmõrvas süüdi mõistetud inimese karistused ja loobunud oma eelkäija edasikaebusest, mis puudutas küsitava mõrvaloo tõttu 22 aastat trellide taga viibinud mehe vabastamist.

Hiljuti pääses vabadusse 51-aastane Jonathan Fleming, kes 1989. aastal mõisteti süüdi konkureeriva narkoärimehe maha laskmises. Ta oli väitnud, et viibis mõrva ajal perega Orlandos Floridas, ohver lasti aga maha Brooklynis.

Prokuröridel oli aga nimekiri kümnete lendude kohta, mis viitasid sellele, et süüdistatav käis ohvriga korduvalt kohtumas. Thompson tühistas mehe karistuse, kuna tema arvates kinnitasid uued tõendid tema alibit.

Flemingi vabastamise tõttu kogunes eile linnavalitsuse ette grupp endisi vange, kes avaldasid meelt ja nõudsid vanade kohtuotsuste uut ja kiiret läbivaatamist. Oma sõnul on nad süütud ega pole sooritanud kuritegusid, mille eest on kandnud vanglakaristust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles