Island ootab euroliidult kutset liitumisläbirääkimistele

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islandi president Ólafur Ragnar Grímsson.
Islandi president Ólafur Ragnar Grímsson. Foto: Reuters / Scanpix

Mitteametlikel andmetel saab Island eeloloeval neljapäeval Euroopa Liidu ülemkogult kutse liitumisläbirääkimiste alustamiseks; riigi presidendi sõnul on suhtumine euroliitu muutunud pärast saareriigi pangandussüsteemi kokkukukkumist.

Islandi president Olafur Ragnar Grimsson pidas peamiseks põhjuseks, miks parlament Euroopa Liiduga liitumise taotluse esitas, seda, et pärast pangandussüsteemi kokkukukkumist ja krooni väärtuse allahindamist arvasid paljud, et pikas perspektiivis pole võimalik oma raha säilitada, sest spekulandid saavad kursimuutuse peal mängida, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

«Meil on olnud oma väga edukas kalanduspoliitika, valdkond, kus Euroopa Liit on ebaõnnestunud, ja seda on EL ka tunnistanud, mistõttu ta soovib luua uut kalanduspoliitikat,» ütles Grimsson.

Presidendi sõnul soovib Island säilitada kontrolli oma loodusvarade ja kalanduspoliitika üle.

Grimsson märkis, et läbi Schengeni liikmelisuse ja ühtse turu saavad islandlased liikuda Euroopas palju vabamalt kui näiteks britid või iirlased, kes pole Schengeni viisaruumi liikmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles