Holland maksab Srebrenica veresauna ohvrite lähedastele 20 000 eurot

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühishaua avamine 1997. aastal Srebrenicas.
Ühishaua avamine 1997. aastal Srebrenicas. Foto: Wikipedia.org

Hollandi kaitseministeerium teatas täna, et riik maksab 20 000 eurot valuraha kolme Bosnia kodusõja aegses Srebrenica veresaunas tapetud mehe lähedastele.

Mehed tapeti 1995. aastal pärast seda, kui Hollandi rahuvalvajad nad ÜRO kaitse all olnud moslemienklaavist välja saatsid.

«Me kahetseme meeste ja nende pereliikmetega juhtunut sügavalt ja loodame, et see aitab neil oma kaotusega toime tulla,» ütles AFP-le kaitseministeeriumi pressiesindaja Klaas Meijer.

Valuraha on nähtud ette hüvitisena lähedaste psühholoogiliste kannatuste eest ning sellele võib lisanduda valuraha materiaalsete kaotuste eest nagu sissetuleku kaotus, lisas Meijer.

Igale pereliikmele on ette nähtud 20 000 eurot.

Hollandi kõrgeim halduskohus otsustas läinud aastal, et ÜRO mandaadi alusel tegutsenud rahuvalvajate tegevuse eest oli vastutav Hollandi riik. Tegemist oli esimese sarnase otsusega kogu maailmas.

Srebrenica moslemienklaav oli ÜRO kaitse all kuni 11. juulini 1995, kui Bosnia serblaste väed kindral Ratko Mladići juhtimisel hõivasid linna, kuhu ÜRO kaitse alla olid kogunenud tuhanded inimesed ka ümbruskonna küladest. Järgnenud päevadel tapeti ligi 8000 moslemi meest ja poissi, kelle laibad visati ühishaudadesse.

Enklaavi kaitsnud kergrelvastatud Hollandi rahupataljon ei sekkunud veresauna, mida on nimetatud Euroopa rängimaks pärast Teist maailmasõda. 2002. aastal astus Hollandi valitsus tagasi pärast raportit, mis süüdistas Hollandi rahuvalveüksust ja kõrgeid sõjaväelasi suutmatuses veresauna ära hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles