Meediajuhid saatsid Euroopa Komisjonile idee luua venekeelne kanal

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõdurid vaatavad president Vladimir Putinit televiisoris rääkimas.
Vene sõdurid vaatavad president Vladimir Putinit televiisoris rääkimas. Foto: SCANPIX

Baltimaade ja Soome praegused ning endised ajakirjandusliidrid saatsid täna hommikul Euroopa Komisjonile ühiskirja, milles käisid välja idee luua venekeelne Euroopa telekanal «Голос Европы» ehk «Euroopa hääl».

«Euroopa venekeelsetele kodanikele suunatud valeinformatsioon võib tasakaalust välja viia poliitilise olukorra Euroopa riikides, kus on arvestava suurusega Vene kogukondi,» viitas kiri Krimmis toimuvale.

Vene tele- ja meediakanalite sulgemine ei nõrgesta allakirjutanute sõnul propagandat, vaid võib selle mõju hoopis suurendada.

«Me näeme, et Euroopa vajab venekeelseid uudisallikaid, mis põhinevad tugevatel ajakirjandusväärtustel. Me saame ka aru, et üksikutel riikidel puuduvad ressursid selliste kanalite loomiseks ja haldamiseks.»

Seetõttu käivad nad välja idee luua ühine Euroopa venekeelne telekanal, mida rahastataks Euroopa Liidu poolt. «Me kutsume seda tinglikult «Euroopa hääleks»,» öeldakse kirjas.

Ühiskirjale kirjutasid alla endine Postimehe peatoimetaja Anvar Samost, endine Helsingin Sanomat peatoimetaja Mikael Pentikäinen, Läti Diena peatoimetaja Gatis Madžiņš ja endine Leedu BNSi peatoimetaja Arturas Račas.

«Mitteametlikult on mulle öeldud, et tavaline vastamisaeg on paar nädalat,» ütles Samost. «Kirja vastu on komisjonis aga vastav huvi, nii et on võimalik, et seda menetletakse ka kiiremini.»

Samostil on ideesse usku: «Ma usun, et midagi võib siit täitsa tulla.»

Euroopas on juba telekanal Euronews, mida saab vaadata ka venekeelse tõlkega. Euroopa Komisjonil ei ole aga selle telekanaliga mingit seost ning kanali partneriteks on teiste seas Vene telekanalid RUTV ja RTR.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles