Kas Saksamaad ähvardavad erakorralised valimised?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Renate Künast, Roheliste partei liider, soovib uusi valimisi
Renate Künast, Roheliste partei liider, soovib uusi valimisi Foto: SCANPIX

Saksamaa koalitsioon on madalseisus ning opositsioon kasutab oma võimalust: Roheliste erakonna esinaine Renate Künast ja Sotsiaaldemokraatliku Partei (SPD) juht Frank-Walter Steinmeier nõuavad erakordseid valimisi.

Tülid kärpeplaanide ja sõjaväeteenistuse üle, eriarvamused presidendikandidaadi suhtes – koalitsioon vajub üha sügavamasse kriisi, mistõttu paljud sakslased küsivad endalt, kui kauaks selline valitsus üldse püsima jääb.

Selline seis annab opositsioonierakondadele hea võimaluse valitsuse kritiseerimiseks ning erakorraliste valimiste nõudmiseks. «Uued valimised on hetkel kõigi nende mõtetes ja südames, kes vähegi poliitiliselt vastutustundlikult mõtlevad,» ütles Roheliste fraktsiooniesindaja Renate Künast Süddeutschen Zeitungile.

«Tüli eelarve üle võib ühiskondliku surve nii tugevaks muuta, et erakorraliste valimiste soov Liidupäevas läbi läheb,» tõdes Künast.

Sarnaselt mõtleb ka Künasti erakonnakaaslane Jürgen Trittin, kes peaks kohaseks umbusaldushääletuse esitamise liidukantsler Angela Merkelile. «Hetkeline eriarvamus koalitsioonis muudab küsitavaks, kas Liidupäevas proua Merkeli selja taga veel enamus seisab. Koalitsioon ei ole lihtsalt enam valitsemisvõimeline,» tõdes Trittin Hamburger Abendblattile.

SPD fraktsiooni esimees Frank-Walter Steinmeier peab koalitsiooni samuti nõrgaks. «Praegune valitsus on nurjunud ning uued parlamendivalimised oleksid kõige õigem tee,» tõdes Steinmeier.

Opositsioon pole aga ainus, kes valitsuse püsivuses kahtleb. Liberaaldemokraatlikus Parteis (FDP) käivad samuti jutud koalitsiooni kokkuvarisemisest. «Valitsus on küll veel tegevusvõimeline, aga teravalt ohustatud ning hiljemalt järgmise aasta maapäeva valimistel määratakse valitsuse kurb saatus,» ütles FDP poliitik Gerhart Baum Berliner Zeitungile.

Valitsuse ladvikust võib aga siiski üpris positiivseid noote kuulda ning koalitsiooni lõpp olevat vaid järjekordne spekulatsioon. «Praegusel koalitsioonil on selge enamus ning samuti kindlad kohustused täita,» ütles FDP juht ning hiljuti Eestit väisanud Saksamaa välisminister Guido Westerwelle. «Me oleme valijatele lubanud majanduskasvule orienteeritud majanduspoliitikat, uusi töökohti, tugevamat keskklassi ja püsivat rahanduslikku seisu ning see tuleb ka ellu viia,» lubas Westerwelle.

Eelmise nädala küsitlused näitasid, et Liberaalide toetus on viiele protsendile kukkunud. 2009. aasta parlamendivalimistel kogus partei veel 14,6 protsendise toetuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles