Jaapan: Hiina laevad sisenesid vaidlusalustesse vetesse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Senkaku saarestik.
Senkaku saarestik. Foto: SCANPIX

Jaapani piirivalve teatel rikkusid kolm Hiina alust täna vaidlusaluste Ida-Hiina mere saarte juures taas Jaapani merepiiri.

Jaapani võimude teatel veetsid kolm Hiina piirivalvelaeva pisut üle kahe tunni Jaapani kontrolli all olevaid Senkaku saari ümbritsevas 12-meremiilises territoriaalvete tsoonis, vahendas uudisteagentuur AFP.

Hiina võimude teatel patrullisid kolm rannavalve laeva rahvavabariigile kuuluvaid saari ümbritsevates territoriaalvetes.

Riigid tülitsevad Ida-Hiina meres asuvate ja tõusva päikese maal Senkaku ning Hiinas Diaoyuna tuntud saarte üle. Jaapani kontrolli all olevaid saari peab endale kuuluvaks ka Taiwan. Nii Pekingit kui ka Taibeid ärritas Tokyo otsus 2012. aastal saared ära osta ning Hiina vastas sellele mullu õhutõrjetsooni kehtestamisega.

Hiina on korduvalt saatnud vaidlusaluste saarte juurde oma patrull-laevad, kinnitades, et ei luba oma suveräänsust rikkuda ning kehtestas mullu novembris saarte kohal ka õhukaitsetsooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles