Katainen: Soome peaks kuuluma NATOsse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome peaminister Jyrki Katainen.
Soome peaminister Jyrki Katainen. Foto: SCANPIX

Soome ja Rootsi peaksid kaaluma NATOsse astumist, kui aeg selleks on küps, ütles Soome peaminister Jyrki Katainen.

«Minu isiklik arvamus on, et Soome peaks kuuluma NATOsse, see tugevdaks Soome positsiooni. Aga ma olen vähemuses,» ütles Katainen täna hommikul intervjuus YLE-le.

Kataineni sõnul ei toeta valitsus tema seisukohta ja riigi välispoliitiline positsioon pole muutunud. Peaministri sõnul on aga vajalik Soome välispoliitika ümbermõtestamine. «See tähendab, et me kanname hoolt oma kaitse- ja julgeolekupoliitikate eest, tagamaks, et me ei lõpetaks üksi jäänud väikeriigina,» selgitas ta.

Valitsusjuht ütles, et Soome jaoks pole praegu otsest julgeolekuohtu. Samas juhtis ta tähelepanu sellele, et Venemaa on väljendanud valmisolekut kaitsta oma kodanikke väljaspool riigi piire.

«See on tõsine teema, mida tuleks avalikult arutada,» ütles Katainen, kelle sõnul võimaldab venekeelne YLE Soomes elavatel vene keelt kõnelevatel inimestel emakeeles uudiseid jälgida.

Tema arvates peaks Soome siiski tegema teiste riikidega, kaasa arvatud Venemaaga senisest veelgi suuremat koostööd. «Meid ei tohiks ajendada hirm, me peaksime omaks võtma avatud, liberaalse, rahvusvahelise integratsiooni,» ütles Katainen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles