Džalalabadi elanikud asusid relvi loovutama

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Usbeki rahvusest nooruk oma kodu varemete juures Oši linnas Kõrgõzstanis.
Usbeki rahvusest nooruk oma kodu varemete juures Oši linnas Kõrgõzstanis. Foto: SCANPIX

Kõrgõzstanis Džalalabadis aset leidnud läbirääkimised usbekkide ja kirgiiside vahel olid edukad, linna komandandi Kubatbek Baibolovi sõnul hakkasid inimesed relvi loovutama.

«Algas tulirelvade vabatahtlik loovutamine, võib rääkida pingete kõrvaldamisest,» kinnitas Baibolov Kõrgõzstani uudisteagentuurile 24.kg.

Verised kokkupõrked riigi lõunaosas asuvas Oši linnas said hoo sisse 11. juunil, veidi hiljem jõudsid need ka Džalalabadi linna, vahendas Lenta.ru. Möödunud ööl leidis seal aset lokaalseid konflikte, tulistati ja põletati maha elumaju.

Täna hommikul kogunes Džalalabadi kesklinna rahvasumm, mis koosnes mitmest tuhandest inimesest. Mõned karjusid usbekkide vastu suunatud hüüdlauseid, teised palusid neil aga säilitada rahu.

Portraali 24.kg andmetel õnnestus võimuesindajatel veenda inimesi laiali minema. Komandantuuri kinnitusel tüli ei puhkenud.

Tervishoiuministeeriumi hommikuste andmete järgi sai usbekkide ja kirgiiside vahelistes arveteõiendamises surma 117 inimest. Kokku pöördus arstide poole 1485 inimest, neist 779 paigutati haiglatesse.

Mitteametlikel andmetel on ohvreid ja vigastatuid oluliselt rohkem.

Kõrgõzstani võimud teatasid, et rahvustevaheliste kokkupõrgete provotseerijateks olid ekspresidendi Kurmanbek Bakijevi lähiringi kuulunud inimesed.

Vahevalitsus moodustas humanitaarabi kokku kogumiseks ja laiali jagamiseks staabi. Pressiteate järgi on vaja see abi kiiresti toimetada kannatanuteni ja konfliktipiirkonnas elavate inimesteni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles