USAs elav eestlanna saab täna 105-aastaseks

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USAsse rohkem kui pool sajandit tagasi kolinud ning praegu Jersey City’s elav eestlanna Alice Mospak saab täna 105-aastaseks ning tema pika ea saladus peitub väidetavalt punases veinis ning tumedas šokolaadis.

Jersey City linnapea Steve Fulop külastas naist reedel hooldekodus, kus ta koos sõprade ja töötajatega sünnipäeva tähistas, vahendas nj.com.

«Me tahame tänada sind 105-aastase pühendumuse eest ja soovime sulle palju õnne sünnipäevaks ning palju aastaid veel,» lausus Fulop.

«Sa oled hea mees,» vastas Mospak ning puhus tordil küünlad ära.

Hooldekodu juhataja sõnul on eestlanna pika ea saladuseks tume šokolaad ja punane vein. Šokolaadi saab ta iga päev ning veini kord nädalas.

«Tunnen end hästi, kuid mõnikord unustan asju ja kuulmine pole ka väga hea,» ütles Mospak. Ta hoidis käes pilti, millel oli ta koos oma emaga Manhattanil päeval, kui ta 1951. aastal Eestist USAsse saabus. «Tol ajal tundsime nagu oleksime taevas,» lausus ta fotole osutades. «Mu ema ütleski «See on nagu taevas».»

Mospak sündis 1909. aastal ning kasvas üles Eestis. Tema isa Gustav Sepp oli laevakapten Esimeses maailmasõjas. Ta oli väga lähedane oma ema Elize Sepaga, kellega nad käisid tihti koos tantsimas.

Ta kohtus oma tulevase abikaasa Leo Mospakiga, kui nad mõlemad olid 19-aastased ning seitse aastat hiljem nad abiellusid. Neli aastat pärast seda tapeti Leo Vene sõdurite poolt Teises maailmasõjas.

«Venelased võtsid ta minult ja mu emalt ära,» sõnas naine. Ta ei abiellunud uuesti.

Mospak töötas üle 40 aasta New Yorgis asuvas kindlustusfirmas ning jäi pensionile 92-aastaselt pärast 11. septembri terrorirünnakut Maailma Kaubanduskeskusele. Eestlanna töökoht asus kaksiktornide lähedal ning rünnaku tagajärjel jäi ta Manhattanile lõksu. Sõbrad ja kaastöölised viisid ta sealt kolmeks päevaks hotelli ning pärast seda ta enam tööle ei naasnud.

Mospak kolis hooldekodusse kaheksa aastat tagasi pärast puusaoperatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles