Slovjansk langes venemeelsete kätte

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemeelsed Slovjanskis
Venemeelsed Slovjanskis Foto: SCANPIX

Relvastatud venemeelsed hõivasid laupäeval Ukraina idaosas asuva Slovjanski linna ning Kiiev teatas, et sõdurid valmistuvad Venemaa agressioonile vastu astuma.

Automaatrelvi kandvad separatistid hõivasid Slovjanski valitsushooned ning seadsid linna ümber üles barrikaade. Administratiivhooneid rünnati ka teistes linnades, vahendas Reuters.

«Ukraina võimud peavad päeval aset leidnud sündmusi Venemaa agressiooniks,» sõnas siseminister Arsen Avakov. «Sise- ja kaitseministeeriumi üksused töötavad vastulöögi plaani kallal.»

Vähemalt 20 relvastatud meest hõivasid miilitsajaoskonnad ning julgeolekuteenistuse peakorteri. Ametnike sõnul said venemeelsed hoonete arsenalidest sadu relvi. Samauti asendasid separatistid kõik Ukraina lipud Vene trikolooridega.

Slovjanskist välja viivale teele on üles seatud tõkked ning venemeelsed kontrollivad kõiki linna sisenevaid autosid. Reutersi ajakirjaniku sõnul pole linnas märke Ukraina julgeolekuametnikest.

Moskva on eitanud, et kavatseb vägesid Ukrainasse viia või riiki lõhestada. Kiievi võimud usuvad aga, et Venemaa üritab luua ettekäänet uuesti sekkumiseks. NATO sõnul kogunevad Vene väed Ukraina piiri äärde, kuid Moskva on nimetanud neid tavapärasteks manöövriteks.

Slovjanskis elab 100 000 inimest ning see asub umbes 150 kilomeetri kaugusel Vene piirist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles