Ukraina: meil on kindlad tõendid Vene salateenistuse seotusest separatistidega

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Separatistid Ida-Ukrainas
Separatistid Ida-Ukrainas Foto: SCANPIX

Ukraina ametnike sõnul on neil tõendid selle koha, et Venemaa koordineeris nädalavahetusel aset leidnud valitsushoonete hõivamisi Donetski oblastis.

«Meil on kindlad tõendid Vene salateenistuse seotusest separatistide ja Ida-Ukrainas valitsushoonete hõivamisega. Tõendid ja pealtnägijate tunnistused esitatakse rahvusvahelisele kogukonnale 17. aprillil Genfis,» teatas Ukraina välisministeerium Kyiv Posti vahendusel.

Venemaa presidendi Vladimir Putini endine nõunik Andrei Illarionov väljendas sarnast arvamust. «Pean rõhutama, et see on sekkumine, Vene erivägede korraldatud riigipööre, mitte ülestõus Ukrainas. Kui probleemi ei lahendata kolme päeva jooksul, kaotab Ukraina selle territooriumi,» lausus Illarionov.

Mõned Ukraina julgeolekueksperdid väidavad, et Vene sõjalist operatsiooni toetavad tõelised separatistid, kes riigi idaosas pesitsevad. «See pole puhas riigipööre. Seal valitseb kahjuks separatistlik meeleolu,» sõnas anonüümseks jääda soovinud julgeolekuagentuuri allikas. «Kui see oleks puhas Venemaa sissetung, siis oleks operatsioon puhtam.»

USA suursaadik ÜROs Samantha Power ütles ABC News’ile, et rünnakud miilitsajaoskondadele ja teistele hoonetele Ida-Ukrainas annavad tunnistust Moskva seotusest. «See on professionaalne, koordineeritud. Need pole lihtrahvas,» sõnas Power.

Ukraina julgeolekuteenistuse juht Valentõn Nalõvaitšenko ütles samuti, et neil on tõendid, mis kinnitavad Venemaa otsest seotust Ida-Ukraina sündmustes. «Meil pole ainult tõendid, meil on 18 kinnipeetavat, meil on ohvitserid Vene sõjaväeluurest (GRU), me oleme vahistanud agente koos eeskirjade, relvade ja lõhkeainetega,» lausus Nalõvaitšenko.

Copy
Tagasi üles