Kaas peab tõenäoliseks Vene armee tungimist Ida-Ukrainasse

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Separatistid hõivasid miilitsajaoskonna Kramatorskis
Separatistid hõivasid miilitsajaoskonna Kramatorskis Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Kaitsepoliitika ekspert ja ajakirja Diplomaatia peatoimetaja Kaarel Kaas peab möödunud nädalavahetuse sündmuseid arvestades tõenäoliseks, et olukord Ida-Ukrainas eskaleerub sõjalise vastasseisuni.

Kui erukindral Ants Laaneotsa hinnangul on Ukrainal aeg kaasata Venemaa vastu kogu armee kogu rasketehnikaga, siis kaitsepoliitika eksperdi Kaarel Kaasi hinnangul on seda möödunud nädalavahetusel juba osaliselt tehtud. «Ukraina võimuesindajad on rääkinud läbivalt ju sellest, et lisaks miilitsale, eriüksustele, kasutatakse erioperatsiooni läbiviimiseks Ida-Ukraina aladel ka sõjaväeosi,» tõi Kaas välja.

Kokkuvõttes võib see aga kaasa tuua selle, et praegune olukord eskaleerub sõjalise vastasseisuni.

«Vene armee üksused tungivad Ida-Ukrainasse. Sõjaline vastasseis on väga tõenäoline, lähimad paar päeva annavad selgust.  Venemaa retoorika viitab nende valmidusele sõjaliselt sekkuda. Üksused piiri taga on löögivalmis,» selgitas Kaas, kelle sõnul on väga raske seda ennetada.

«Selle võiks ära hoida mõjutusvahend, mis paneks Vladimir Putini kogu oma mänguplaani ümber hindama, aga varasemate nädalate jooksul ei ole lääne kogukonnast keegi seda mõjutusvahendit suutnud üles leida. On vähetõenäoline, et see imeväel välja ilmub,» nentis Kaas.

Euroopa Liit saab jätkata diplomaatiliste ja majanduslike survevahendite kasutamist, teretulnud oleks tema sõnul ka kui sanktsioonide valikut ning nende sihtmärke laiendataks.

Kaasi sõnul on konflikt Ida-Ukrainas tekitatud kunstlikult. «Eesmärk on luua tingimused Ukraina tükeldamiseks kasutades sõjalist jõudu, täpselt nii nagu see toimus Krimmis,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles