Bildt: Venemaa tahab näha nõrka Ukrainat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi välisminister Carl Bildt täna Kirchbergeri konverentsikeskuse juures  Luxembourg'is.
Rootsi välisminister Carl Bildt täna Kirchbergeri konverentsikeskuse juures Luxembourg'is. Foto: SCANPIX

Rootsi välisminister Carl Bildt leiab, et Euroopa Liit peaks nõudma Venemaalt Ukraina kriisi leevendamiseks kolme sammu astumist ja kui neid ei tehta, siis tuleb karmistada Vene-vastaseid sanktsioone.

Bildt rääkis Luksemburgis, kus täna leiab aset Euroopa Liidu välisministrite kohtumine, et Venemaa tahab Ukrainat destabiliseerida ja näha seda nõrga riigina.

Venemaa ei taha, et 25. maiks väljakuulutatud erakorralised presidendivalimised toimuks suurel osal Ukraina territooriumist. «Tehakse kõik, et Krimmis ei toimuks valimisi, et krimlased kui Ukraina kodanikud ei saaks hääletada. Kui Venemaa tahab teha kõik, et häirida presidendivalimisi Ida-Ukrainas, siis tuleb teha kõik selleks, et valimised seal ikkagi toimuks.»

Bildti nimetatud kolm sammu on järgmised: Venemaa föderatsiooninõukogu peab tühistama president Vladimir Putinile antud loa jõu kasutamiseks tervel Ukraina territooriumil. Teiseks peaks Moskva distantseeruma illegaalsetest relvastatud rühmitustest, kes hõivavad administratiivhooneid Ida-Ukrainas ja kolmandaks - Venemaa peab viima väed Ida-Ukraina piiriäärsetelt aladelt minema.

«Kui neid samme teoks ei tehta, siis tuleb mõelda meie Vene-vastaste sanktsioonide karmistamisele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles