Rootsi välisminister: kui Rootsis oleks Ukraina olukord, läheks käiku terroritõrjeoperatsioon

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Carl Bildt
Carl Bildt Foto: SCANPIX

Rootsi välisminister Carl Bildt sõnas eile, et Venemaa peaks lõpetama olukorra destabiliseerimise Ukrainas ning Rootsi toetab Ukraina terroritõrjeoperatsiooni.

Bildt lisas, et kui Rootsis oleks Ukraina olukord, siis teeks riik kõik, et kord taastada ja tagada, edastab The Local.

Rootsi välisminister toetab Ukraina õigust kasutada jõudu, kuna venemeelsed ei lõpeta Ida-Ukrainas miilitsajaoskondade ja valitsushoonete hõivamist.

«Kui illegaalsed grupeeringud vallutaksid Rootsis kohalike omavalitsuste hooneid ja politseijaoskondi, siis kasutatakse korra taastamiseks kõiki meie käes olevaid vahendeid ja meetmeid ehk teisisõnu käiku läheks terroritõrjeoperatsioon,» teatas Bildt Twitteri vahendusel.

Sama teatasid viimase 24 tunni jooksul ka Leedu ja Luksemburg.

Bildti sõnul ei peaks Ukraina miilitsaüksused kartma jõu kasutamist.

«Rootsis kasutab politsei vajadusel alati jõudu. Korra ja seaduste täitmise tagamiseks on seda vaja teha. Kõik demokraatlikud riigid teevad seda, kui olukord nõuab,» nentis minister.

Bildti arvates on Venemaa eesmärgiks destabiliseerimine ja segaduse külvamine mitte ainult Ukrainas.

«Demokraatlikud riigid peavad Venemaale esitatud nõudmistele kindlaks jääma. Venemaad tuleb takistada ja seda mitte ainult hüüdlausete tasandil. Võimalik, et Venemaa püüab ära hoida isegi 25. mail Ukrainas toimuvaid presidendivalimisi,» lausus Bildt.

Ta lisas, et Venemaa retoorikast tuleb Ukraina presidendivalimiste takistamise teema hästi esile.

«Selle tõttu peaksid teised riigid niipalju kui võimalik Ukraina võime ja valimisi toetama. Seda ka valimisvaatlejate saatmise näol,» sõnas Rootsi välisminister.

 

Copy
Tagasi üles