Moskva avalikustas kõik Esimese maailmasõja dokumendid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa riigiarhiivi juht Andrei Artizov.
Venemaa riigiarhiivi juht Andrei Artizov. Foto: SCANPIX

Kõik Venemaal hoitavad Esimest maailmasõda puudutavad dokumendid on nüüdsest internetis kättesaadavad üle kogu maailma, teatas Vene riigiarhiivi juht Andrei Artizov esmaspäeval.

«Tahan öelda ausalt - meil ei ole Esimesest maailmasõjast ühtegi salajast dokumenti. Kõik seda sõda puudutavad dokumendid, mis olid paigutatud Vene arhiividesse, on täielikult kättesaadavad,» ütles Artizov Pariisis rahvusvahelisel ümarlaual Esimene maailmasõda: Kultuur ja mälu.

Teine projekt on seotud Esimese maailmasõja rinnetel hukkunud sõduritega seotud dokumentide digitaliseerimisega, mis on praegu algusfaasis, ütles ta.

«Leidub üle seitsme miljoni kahepoolse dokumendi. Seega tuleb skaneerida ja interneti riputada üle 14 000 eksemplari,» sõnas Vene riigiarhiivi juht.

Neil kaartidel leidub kogu informatsioon Esimeses maailmasõjas võidelnud Vene armee ohvitseride, reameeste ja seersantide kohta, lisas ta. «See on paljurahvuseline armee - poolakad, leedulased, soomlased, ukrainlased, valgevenelased, juudid ja muidugi venelased.»

Artizovi sõnul on projektil suur humanitaarne tähtsus ning selle elluviimine kestab mitu aastat.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles